skilleHvem spilte?skilleGått glipp av noenyskilleDisse gir deg østlandsendingenskille_slutt
valg 2003 oslo og akershus 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østlandssendingen > Valg 2003 Oslo og Akershus
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NYHETER I LYD OG BILDE
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

Stovner

Stovner er en typisk drabantby lengst nordøst i Oslo, øverst i Groruddalen. Den nye bydelen består av gamle Stovner bydel og Høybråten-området i gamle Furuset bydel. Bydelen har nå tilsammen 27.885 innbyggere.

Publisert 11.06.2003 12:52. Oppdatert 19.06.2003 14:40.
Stovner grenser mot Nittedal, Skedsmo og Lørenskog kommuner og har navn etter de fire Stovner-gårdene.

Drabantbybebyggelsen fra slutten av 1960- og begynnelsen av 1970-årene dominerer, med Selvaags terrasseblokker på Stovner og Vestli som de mest iøynefallende. Bydelen har også eldre småhusbebyggelse; spesielt Høybråten er et typisk villastrøk. Stovner har Groruddalens største kjøpesenter, Stovner Senter, og golfbane på Rommen.

Aktuelle saker

Som i alle andre bydeler er den overordnede utfordringen i Stovner å få nok penger fra kommunen sentralt til å løse de oppgavene bydelene er pålagt og å få knappe ressurser til å strekke til.

For å få mer ut av pengene har Stovner satt i gang et kommunalt omstillingsprosjekt. Det går ut på at bydelen selv løfter hver stein for å rasjonalisere og effektivisere tjenestetilbudet som et alternativ til konkurranseutsetting og privatisering. Bydelen har allerede spart store beløp på å omstille hjemmetjenestene og Stovnerhjemmet. I neste kommunevalgperiode skal resten av tjenesteapparatet effektiviseres.

Det er stort lokalt engasjement i kampen for ny svømmehall og mot McDonalds-restaurant på Stigenga.

I forbindelse med bydelsreformen har bydelene fått nye oppgaver. Fra 1. januar 2004 er det hver enkelt bydel som har ansvaret for skolefritidsordningen (SFO), transporttjenesten for eldre og funksjonshemmede (TT-kjøring) og forvaltning av lokale parker og nærmijøanlegg

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har flertall i bydelsutvalget i dagens Stovner bydel.

Bydelsutvalget 1999-2003 Stovner

A 5, H 2, Frp 3, SV 2, KrF 1. BU-leder: Tore Ludt (SV), nestleder Per Neskleiv (A).

Lister 2003

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Rød Valgallianse, Sosialistisk Venstreparti, Venstre.

BU-leder-kandidater

Eva Marit Semmerud (A), Per Opsahl (H), Magne Gjelseth (Frp) og Tore Ludt (SV).

Resultater direktevalg Stovner

Bydelsutvalget (BU). Andel av stemmene:

   A Frp H KrF V SV Sp/MDG RV Pp
1995 (BU) 41,1 24,4 14,7 4,2 6,3 3,3 3,1 1,8
1999 (BU) 38,3 24,2 14,0 5,1 1,6 12,6 1,3 2,9

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Eidsvoll Hurdal Nes Aurskog-Høland Fet Sørum Ullensaker Nannestad Gjerdrum Skedsmo Nittedal Lørenskog Rælingen Enebakk Ski Ås Vestby Frogn Nesodden Oppegård Bærum Asker Oslo

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

VÅRT PARTI

Østlandssendingen følger Vårt Parti. Vi er med det lokale småpartiet og partileder Kjekkas Pedersen gjennom en krevende valgkamp.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Slik gikk det i Nittedal

Nittedal holdt valg lenge før alle andre og slapp unna rikspolitikerne. Det endte med lav valgdeltagelse, der over halvparten satt hjemme. Senterpartiet ble vinner, mens Høyre gikk sterkt tilbake.

Endret valglov

Kommune- og fylkestingsvalget skal holdes mandag 15. september. Foran valget er det også gjort en rekke forandringer i Valgloven.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Alle de videregående skolene i landet er invitert til å delta, og noen skal stemme via Internett.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Valghistorien

Visste du at kommunalt selvstyre er 166 år gammelt? At Utsira kommune hadde Norges første kvinnelige ordfører? Eller at direkte valg til fylkestingene ble gjennomført første gang i 1975?

Valgdeltakelsen

Deltakelsen er gjerne lavere ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget, og den er tradisjonelt lavere ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no