OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Norge og Bangladesh

Oppdatert 25.10.2001 10:16

BILDEGALLERI

Banner sharmin 100
Banner Daniel 100
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Frelsesarmeen i Bangladesh

Publisert 04.09.2001 15:21

- Folket i Bangladesh har stor vilje og evne til å skape noe nytt. Folk er fattige, men de gjør en beundringsverdig innsats. Det ligger store ressurser i befolkningen, sier oberstløytnantene Birgitte og Bo Brekke. Ekteparet har arbeidet i Bangladesh i fem år for Frelsesarmeen.

(Foto: Frelsesarméen)

Arbeid for fattige kvinner

Frelsesarméen har åpnet en strikkefabrikk i Dhaka. Foreløpig arbeider det fire kvinner der, men planene forteller at fabrikken skal gi arbeid til 25 kvinner. Disse har tidligere jobbet på bordeller unnen fæle forhold. Strikkefabrikken ble åpnet i vår og drives i samarbeid med Fretex. Garn - noe av det er framstilt av resirkulert tøy - blir sendt til Bangladesh. De ferdige strikkeplaggene sendes tilbake til Norge.

På fabrikken får kvinnene nyttig yrkesopplæring. Etter å ha arbeidet der en periode, har de mulighet til å få arbeid og tjene penger uten å leve i fornedrelse.

(Foto: Frelsesarméen)

AIDS-prosjekt

For tre år siden startet Frelsesarmeen å arbeide blant de prostituerte i Jessore som en del av et aids-prosjekt. De har opparbeidet seg tillit hos de som arbeider på et bordell, og de to partene har gått sammen om å gjøre noe for å bekjempe aids.

Prosjektet har som mål å skape adferdsendring og å rehabilitere de prostituerte. Samtidig er Frelsesarméen realistisk nok til å forstå at man må ta i bruk alle praktiske hjelpemidler som kan hindre HIV-smitte, og at man må gjøre dette uten løftet pekefinger. Prosjektet sørger blant annet for at de prostituerte på bordellet har fri tilgang på kondomer.

Å hjelpe kvinner ut av prostitusjon

Noen av de prostituerte har fått arbeid gjennom et annet av Frelsesarmeens prosjekter, Sally Ann International. Dette er et Fair Trade-(rettferdig handel) selskap som produserer over 400 forskjellige produkter. Disse selges i Sally Ann Shop i Dhaka og eksporteres til en rekke land.

Her får kvinnene en reell lønn for arbeidet de gjør. Dette var også veien til full rehabilitering for de fire kvinnene som nå er på strikkefabrikken. Og flere er på vei.

Mesteparten av arbeidet Frelsesarméen driver i Bangladesh er rettet mot kvinner.

- Ja, det er hemmeligheten bak godt utviklingsarbeid, sier Bo Brekke.

(Foto: Frelsesarmeen)
- For å nå barna og mennene, går som regel den beste veien gjennom kvinnene. De disponerer ofte pengene sine mer fornuftig og det de disponerer kommer flere til gode, mener Birgitte Brekke.


Små lån til de fattige

Bangladesh var det første landet innen Frelsesarmeen som innførte en ordning med utlån av penger til enkeltpersoner som ønsker å etablere egen næringsvirksomhet. Programmet kalles Micro Creditt, og nå er dette en svært utbredt ordning i forbindelse med prosjekt i mange land.

- Det har vært et veldig effektivt middel. Vi har hatt 100 prosent tilbakebetaling. Hundrevis av mennesker har kommet i gang med virksomhet de livnærer seg på, sier Bo Brekke.

(Kilde: Sissel Svendsen, Frelsesarmeen)


LENKER
  • Frelsesarméen Les mer om prosjektene deres i Bangladesh
  • Frelsesarméen Les om elever som via Operasjon Dagsverk har samlet inn penger til bygging av landsbyskoler i Bangladesh
  • Frelsesarméens prosjekter Bilder fra prosjektene


  •  
     
    Banner Norad grønt 140
    Bangladesh i lyd og bilde
    Til Bangla-forsiden
    AKTUELLE TEMA

    NORSK BISTAND

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 12:29