OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Bangladesh

Oppdatert 07.06.2002 11:26

HISTORIE

KULTUR

NATUR OG MILJØ

ØKONOMI

Bangla-mat
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Barnearbeid

Publisert 13.09.2001 13:44

Det er vanlig at barn jobber i stedet for å gå på skole i Bangladesh, og de jobber under dårlige forhold. Både regjeringen og internasjonale organisasjoner jobber for å avskaffe barnearbeid, men det viser seg at det ikke alltid er en god løsning.

Undersøkelser gjort i Bangladesh viser at cirka 6,5 millioner barn mellom fem og 14 år arbeidet i 1995/96, noe som utgjorde 11,6 prosent av denne aldersgruppen.

Mange barn kjører rickshaw

Farlig arbeid

Disse barna jobber gjerne lenge, de tjener lite og det er ofte farlig arbeid de driver på med. Noen kjører rickshaw, de knuser murstein på byggeplasser, de bærer frukt og grønnsaker. Mange jobber med å rulle sigaretter og noen jobber under farlige forhold i lærindustrien.

De som kanskje har det verst er de barna som jobber som tjenere. Ofte minner dette om slaveri. Barna blir ofte slått og det skjer at det blir drept. Mange barn blir også solgt som prostituerte til bordeller i Pakistan og India.

Internasjonale tiltak

FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) har sammen med Unicef, FNs barnefond, engasjert seg i problemet med barnearbeid i Bangladesh. Man har etablert prosjekter for å få flere barn i skolen, for å få andre inntektskilder til de fattigste familiene. Men det er bare en brøkdel av barna som jobber som får ta del i disse prosjektene.

Nasjonale planer

Regjeringen har vedtatt lover som gjør det ulovlig å ansette barn under fjorten i en del industrier. I 1996 skrev regjeringen under på "Rawalpindi-resolusjonen". De vedtok at spesielt helsefarlig barnearbeid skulle avskaffes innen 2000 og at alt barnearbeid skulle avskaffes innen 2010.

Mange barn jobber mye på rismarkene
Men selv om lover er vedtatt har myndighetene få muligheter til å sjekke og overvåke at disse lovene håndheves. De har rett og slett ikke ansatte eller penger til å overvåke alle bedriftene. Og i jordbruket og i hjem hvor det jobber barn som tjenere har ikke regjeringen noe særlig den skulle ha sagt. Og de voksne ser på barnearbeid som uungåelig.

Barnearbeid i tekstilindustrien

I tekstilindustrien var det tidligere mange barnearbeidere. Men da vestlige land truet med å boikotte bangladeshiske klær hvis barn hadde vært med å lage dem bestemte de som eide tekstilfabrikkene raskt for å si opp alle barna som jobbet der. Resultatet ble at 95 prosent av barnearbeidet i denne eksportindustrien forsvant.

Problemer med avskaffelsen av barnearbeid

Problemet var bare at mange av disse barna ikke begynte på skolen da de mistet jobbene sine. Rapporter viser at mange av dem ble tvunget til å tigge på gaten, å prostituere seg eller de gikk inn i dårligere betalte jobber. Fattige familier fikk det enda verre enn før. Vestlig "nestekjærlighet" fikk uheldige konsekvenser.

ILO og Unicef har jobbet med å skape alternativer for barna som må slutte å jobbe i tekstil- og andre industrier. Men for den store gruppen av barnearbeider på jorder og i hjem så vil det kanskje ikke bli så mye bedre før holdninger endrer seg, til skoletilbudet er bedre og til de fattigste får mer å leve av.

Kilder:
Statistical Pocketbook, Bangladesh -99, Bangladesh Bureau of Statistics
Bangladesh: Country Report on Human Rights Practices- 2000.
U.S. Department of State
IPEC in Action: Asia. ILO-IPEC Programme in Bangladesh. The International Labour Organisation



Samfunnsliv
Menneskerettigheter (07.09.2001)
Skole (07.09.2001)
Familieliv og bryllup (06.09.2001)
Organisasjonsliv (30.08.2001)


 
 
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

SAMFUNNSLIV

POLITIKK

SPRÅK OG RELIGION

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 14:20