OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Norge og Bangladesh

Oppdatert 25.10.2001 10:16

BILDEGALLERI

Banner sharmin 100
Banner Daniel 100
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Kvinners rettigheter

Publisert 04.09.2001 13:35

Mye av bistanden som Bangladesh mottar gis med det mål at fattigdommen skal bekjempes. Den beste måten å gjøre det på er å bedre kvinners rettigheter.

Flere kvinner er fattige

Flere kvinner enn menn er nå fattige på verdensbasis, og dette er en trend som vil fortsette i følge FN. Kvinner i utviklingsland får opptil 50 prosent mindre i lønn enn mennene gjør. To tredjedeler av de som ikke kan lese og skrive er kvinner. Kvinnelige flyktninger er svært utsatt for seksuell vold.

Hemmer økonomisk vekst

Diskrimineringen av kvinner og jenter er ikke bare dumt for kvinnene, men det viser seg at det hemmer den økonomiske veksten i fattige land. Derfor har det å bedre kvinners rettigheter blitt viktig for de store bistandsorganisasjonene. Noen mener til og med at det er det viktigste man kan gjøre for å få en effektiv utvikling.

Bistandsmidler har derfor i økende grad blitt brukt på å fremme jenters utdanning, bedre helsen til gravide og små lån til kvinner slik at de kan starte sin egen forretning og tjene penger selv til seg og familien.

Det viser seg at kvinner i større grad enn menn bruker pengene de tjener på familien, på utdanning til barna og lignende. Mennene derimot er flinkere til å bruke pengene på seg selv...

Bedre utdanning viktig

Og et økt utdanningsnivå øker produktiviteten i industrien, service-næringen og i landbruket. Det siste er viktig siden det er kvinner som dyrker mest mat i utviklingslandene. Utdanning øker inntektene og dette fører til at kvinnene føder færre barn, noe som minsker sjansen for sult i familien. Kvinner med utdanning var også flinkere til å sørge for at barna fikk de nødvendige vaksinene de trenger mot sykdommer.

I Bangladesh har Norge brukt mye penger på å gjøre det mulig for flere jenter å gå på skole blant annet gjennom stipendordninger. I samarbeid med det svenske direktoratet for utviklingssamarbeid har Norge også støttet prosjekter som har gitt lese- og skriveopplæring til fattige mennesker utenom det offentlige skolesystemet.

Kvinner har lav status

Et problem for bistandsorganisasjonene er at det finnes store sosiale og kulturelle hindre i mange land som hindrer det arbeidet som gjøres for å bedre jenters situasjon.

I Bangladesh har kvinner en lavere status enn menn. Jenter får gjerne ikke gå like lenge på skolen som gutter, de får gjerne mindre mat enn guttene hvis det er lite mat i hjemmet, og nær halvparten av gifte kvinner blir misbrukt av mennene sine.

Slike holdninger er inngrodde og vanskelige å endre. Det er også få kvinner i parlamentet og regjeringen til å ta opp disse problemene.

Kvinner kjenner ikke rettighetene sine

Kvinner er ofte ikke klar over hvilke rettigheter de har fordi de ikke kan lese. Og fordi de blir sett ned på er det få som tør å stå på rettighetene sine i en rettsal for eksempel. Derfor har mange ikke-statlige organisasjoner startet prosjekter som skal gjøre kvinner klar over hvilke rettigheter de har, og hjelpe dem med å få det de har rett på.



Norsk bistand i Bangladesh
Miljøvern (04.09.2001)
Økonomisk vekst (04.09.2001)
Flere barn i skolen (04.09.2001)
Å styrke demokratiet og menneskerettighetene (04.09.2001)


 
 
Banner Norad grønt 140
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

NORSK BISTAND

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:17