OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Norge og Bangladesh

Oppdatert 25.10.2001 10:16

BILDEGALLERI

Banner sharmin 100
Banner Daniel 100
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Økonomisk vekst

Publisert 04.09.2001 14:05 - Oppdatert 04.09.2001 14:09

Et av målene for Norad og bistandsorganisasjonene er å få flere fattige i jobb og å øke inntektene deres. For å oppnå dette har man støtte organisasjoner som gir lån til de fattige.

Lån til fattige

Bangladesh har etterhvert blitt kjent som landet hvor man har begynt å gi mikrokreditt, små lån til fattige.

Banksystemet i Bangladesh fungerer dårlig og det har vært vanskelig for folk å få lån til å starte opp en form for økonomisk aktivitet. Kvinner som får lån og får kommet i gang med en form for småindustri opplever ofte at økonomien i familien blir bedre, de får en høyere status, både i familien og i landsbyen. Studier viser at det er veldig bra å låne til kvinner fordi det overskuddet de får bruker de blant annet på å gi døtrene skolegang. 

Fra 1986 til 1997 støttet norske myndigheter den kjente Grameen Bank, som var banken som startet med å gi små lån til fattige. Norge gir nå støtte til Agrani Bank som gir lån til småentreprenører.

Flere norsk-støttede frivillige organisasjoner arbeider også med å skape arbeidspalasser og inntekter på landsbygda. Tiltakene kombinerer kreditt, opplæring og andre produksjonsfremmende tiltak.

Infrastruktur

Infrastrukturen (Veier, kanaler, havner, kraftverk og transport) i Bangladesh er svært dårlig, og dette hindrer økonomisk vekst. Varer kommer ikke tidsnok frem, kanskje får man ikke varen man har laget fram til kunden, kanskje får man ikke strøm slik at maskinene virker, kanskje koster det veldig mye å få levert varen til utlandet slik at det er billigere for kunde å kjøpe varen fra et annet land. Derfor har det vært en prioritet for de landene og organisasjonene som gir penger til Bangladesh at infrastrukturen bedres.

Norge er med på å støtte utbyggingen av energiforsyningen på landsbygda. Norad finansierer prosjekter som går ut på å gi landsbyer tilgang på strøm, og å forbedre eksisterende nettverk som er svært dårlige og hvor mye energi går tapt. Norske penger har blant annet vært brukt på å gi øysamfunnet Bhola tilgang på elektrisitet.

Jordbruk

Et mål er også å forbedre produktiviteten i landbruket. Dette er særlig viktig fordi halvparten av bangladesherne har sitt levebrød gjennom landbruk. Økt bruk av vanningsanlegg, bedre såkorn og kunstgjødsel og billigere priser på disse, forskningsprogrammer, bedre lån- og kredittmuligheter, flomkontroll, og en forbedret prispolitikk som gjør at bøndene dyrker det som de får en best pris på, er prosjekter som Verdensbanken satser på. Norge er medlem av Verdensbanken og gir penger til denne.

SE OGSÅ:
  • Lån til de fattige Les mer om mikrokreditt i Bangladesh



  • Norsk bistand i Bangladesh
    Miljøvern (04.09.2001)
    Flere barn i skolen (04.09.2001)
    Kvinners rettigheter (04.09.2001)
    Å styrke demokratiet og menneskerettighetene (04.09.2001)


     
     
    Banner Norad grønt 140
    Bangladesh i lyd og bilde
    Til Bangla-forsiden
    AKTUELLE TEMA

    NORSK BISTAND

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:39