OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Norge og Bangladesh

Oppdatert 25.10.2001 10:16

BILDEGALLERI

Banner sharmin 100
Banner Daniel 100
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Å styrke demokratiet og menneskerettighetene

Publisert 04.09.2001 13:35

En av hovedmålsettingene for den utviklingshjelpen Norge gir Bangladesh er å styrke menneskerettighetene til de som bor der.

Styrke demokratiet

Bangladesh er et demokrati etter grunnloven, men landet har ikke alltid fungert som et. Noe av meningenen med et demokrati er at folk skal få si sin mening gjennom politiske valg, og at politikerne skal representere interessene til de som har valgt dem. Norske myndigheter har som mål å styrke demokratiet og menneskerettighetene i Bangladesh.

Norge har tidligere støttet et Institutt for valgopplæring. Formålet var å bistå med å heve valgpersonellets ferdigheter og bevissthet. Over 19 000 valgmedarbeidere har fått opplæring her. Kortfilmer og annet informasjonsmateriale ble produsert for å informere både valgfunksjonærer og befolkninger om hvordan valg gjennomføres.

Penger har og blitt gitt til organisasjoner som jobber med meningsmålinger, opplæring i journalistikk, introduksjon av "mobile" bibiliotek og å lage publikasjoner for folk som nettopp har lært å lese. Norske penger har og vært med på å støtte en frivillig organisasjon som lærer opp valgte kvinnelige lokalpolitikere blant annet ved å ha rollespill.

Dette er tiltak som har som mål at demokratiet, det vil si frie valg, at folk stemmer og at folk får uavhengig informasjon om politikere og politiske partier, skal fungere bedre i Bangladesh.

Menneskerettigheter

Andre organisasjoner jobber med å få rettssystemet til å fungere bedre for folk flest. Noen gir fri rettshjelp, andre jobber med konfliktløsing utenfor domstolene

Ellers går mye av menneskerettighetsarbeidet ut på å bekjempe handel med barn og kvinner, blant annet ved å sørge for skolegang for arbeidende barn og gatebarn og ved å gi støtte til organisasjoner som sporer opp bortførte kvinner og barn.

Norske penger har og hjulpet til med etableringen av en menneskerettighetskommisjon i Bangladesh.



Norsk bistand i Bangladesh
Miljøvern (04.09.2001)
Økonomisk vekst (04.09.2001)
Flere barn i skolen (04.09.2001)
Kvinners rettigheter (04.09.2001)


 
 
Banner Norad grønt 140
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

NORSK BISTAND

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:39