OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Norge og Bangladesh

Oppdatert 25.10.2001 10:16

BILDEGALLERI

Banner sharmin 100
Banner Daniel 100
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Flere barn i skolen

Publisert 04.09.2001 13:41 - Oppdatert 25.10.2001 10:16

Å gi barn mulighet til å gå på skolen, å gi voksne en mulighet til å lære å lese og skrive, og gi sårbare grupper yrkesopplæring er noe av det Norge bruker mest penger på i Bangladesh.

Flere jenter i skolen

I 1990-årene har Bangladesh hatt stor fremgang med å gi barn mulighet til å gå på barneskolen. Antallet jenter som går på ungdomsskole har også økt, særlig etter at det ble innført en stipendordning for jenter. Før var det bare jenter fra eliten som fikk videregående utdannelse, men stipendene gjør det mulig for jenter fra fattige familier å få en utdannelse som gjør dem i stand til å konkurrere om betalte jobber eller høyere utdanning. Dette har skjedd med støtte fra giverland som Norge og fra frivillige organisasjoner.

Flesteparten av barna begynner nå på barneskolen. Og i motsetning til tidligere da det stort sett var gutter som fikk gå på skolen mens jenter var hjemme og hjalp til i huset, så er omtrent halvparten av de som skrives inn i barne- og ungdomsskolen jenter. Men bare 40 prosent av de som begynner på barneskolen slutter før de har avsluttet den.

Bedre lærere

Det jobbes for at lærerne og undervisningen på skolene skal bli bedre. Norske myndigheter har øremerket penger til et prosjekt som går ut på forbedre kvaliteten på lærerutdanningen i Bangladesh, og å forbedre de offentlige institusjonene som har med utdanning og skole å gjøre.

Voksne lærer å lese og skrive

I Bangladesh har man også jobbet for å få voksne mennesker til å lære å lese, det er svært mange analfabeter i landet. I stedet for å gå på skole har disse menneskene gått på mer uformelle kurs hvor undervisningen tar for seg konkrete ting som finnes i dagliglivet deres, som informasjon om helse.

"Skolen" kan være en avtalt møteplass i landsbyen, kanskje et skur eller en låve. Der møtes folk i alderen 11 til 45 to timer daglig så lenge kurset pågår.

Det finnes også mange ikke-statlige organisasjoner i Bangladesh som driver med opplæring og utdanning for de fattige. Noen av disse får støtte til arbeidet sitt gjennom bistandspenger fra Norge.

Problemer

Ikke alle prosjektene Norge har støttet har vært like vellykkede. Siden pengenes som gis ikke bare skal komme de som deltar i prosjektene til gode, men også være med på å bygge opp kunnskapene til dem som driver prosjektene, enten det er folk som jobber i frivillige organisasjoner eller i byråkratiet, så avhenger suksessen av hvorvidt disse klarer å nyttiggjøre seg av pengene. Det har hendt at penger er gitt til et prosjekt som det har vist seg at organisasjonen eller departementet ikke klarte å gjennomføre så tilfredsstillende som var planlagt fordi de manglet kapasitet.



Norsk bistand i Bangladesh
Miljøvern (04.09.2001)
Økonomisk vekst (04.09.2001)
Kvinners rettigheter (04.09.2001)
Å styrke demokratiet og menneskerettighetene (04.09.2001)


 
 
Banner Norad grønt 140
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

NORSK BISTAND

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:39