OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Norge og Bangladesh

Oppdatert 25.10.2001 10:16

BILDEGALLERI

Banner sharmin 100
Banner Daniel 100
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Sementfabrikk i Dhaka

Publisert 04.09.2001 14:13

Scancem er en av de norske bedriftene som har mottatt støtte fra Norad. I Bangladesh driver selskapet med produksjon og frakt av sement. Men det er ikke alle som liker måten de gjør det på.

Lån fra Norad

Scancem har brukt mye penger på å bygge en kjempestor sementfabrikk på et stort område sør for Dhaka. I 1999 da arbeidet ble påbegynt var dette den største utenlandsinvesteringen i Bangladesh på fem år. Norad stilte opp med et lån på 2,8 millioner dollar. 30 prosent av dette var en gave.

Utenlandsinvesteringer viktig

I et fattig land som Bangladesh finnes det ikke så mye penger til å investere i ny industri, så de er avhengig av at utenlandske firmaer investerer i fabrikker som kan skape arbeidsplasser. For utenlandske firmaer kan det være lønnsomt å investere i fattige land fordi ofte vil det bety at de vil være nærmere råmaterialene de trenger, og det vil være mye billigere å lønne folk i Bangladesh.

Korrupsjon?

Problemer med å investere i u-land er at infrastrukturen kan være svært dårlig slik at transport og tilgang på energi kan bli et problem. Ofte er det også slik at man må ha en rekke godkjenninger fra myndigheter og man kan bli nødt til å betale byråkrater for å få fortgang i saken.

Folk som jobber i prosjekter som mottar støtte fra Norad kan etter reglementet ikke gi bestikkelser. Norske Norwatch, som er en organisasjon som passer på at norsk næringsliv i utlandet opptrer etisk, skriver i en rapport at da de var og besøkte Scancem i Bangladesh så innrømmet sjefene at de var nødt å gi bestikkelser for å de tillatelsene de trengte selv om de ikke ønsket å gjøre dette. Scansem har siden sagt at de ikke trenger å gjøre det allikevel.

Lønn og arbeidsforhold

Norwatch har og kritisert Scansem for å ikke sørge godt nok for sikkerheten til arbeiderne sine, og for å betale dem for dårlig. Scancem lovet i 1999 at på den nye fabrikken skulle arbeiderne få hjelmer, øreklokker og lignende beskyttelse.


LENKER
  • Norwatch På hjemmesidene til Norwatch kan du søke på Bangladesh og lese mer om norsk næringsliv der.


  •  
     
    Banner Norad grønt 140
    Bangladesh i lyd og bilde
    Til Bangla-forsiden
    AKTUELLE TEMA

    NORSK BISTAND

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 09:22