OVERSIKT
NYHETER
SPORT
KULTUR
MUSIKK
FAKTA
UNDERHOLDNING
BARN
UPUNKT
NRKBangla
Informasjon om nettstedet Bangladesh Nettressurser Fjernsynsserien Bangladesh og Norge

Her er du: NRK > Undervisning > Bangla > Norge og Bangladesh

Oppdatert 25.10.2001 10:16

BILDEGALLERI

Banner sharmin 100
Banner Daniel 100
Disse nett-sidene er laget med støtte fra Norad - Direktoratet for utviklingssamarbeid.

 

Mobiltelefoner

Publisert 04.09.2001 13:10

Det er ikke bare blant folk i rike industriland at mobiltelefonen har slått an. Mobiltelefonen forandrer også livet til de fattige.

Få har tilgang på telefon

Fastlinjetelefoner har sjeldent kommet de fattige til gode i Bangladesh. 90 prosent av landsbyene har ikke telefoner i det hele tatt. De som har telefoner, gjerne i byene, opplever ofte at de ikke virker fordi det er noe galt med ledningene. Det er 5-10 års ventetid på å få ny fasttelefon!

Inntektskilde for fattige

Men mobiltelefonene har spredd om seg. Fattige landsbykvinner som har fått lån har kjøpt mobiltelefon og driver forretning i landsbyen. De leier ut telefonen til andre som ikke har tilgang. På den måten får disse kvinnene et levebrød og landsbyen får tilgang til en telefon.

Bønder kan ved hjelp av telefon få bedre priser på varene sine. De kan selv sjekke prisene på de omliggende markedene, og de kan unngå grådige mellommenn.

Telenor i Bangladesh

Norad har gjennom sine støtteordninger til næringslivsamarbeid gitt lån til Grameen Phone. Grameen Phone er del av den kjente Grameen Bank, og dette selskapet hadde i 1998 50 prosent av mobilkundene i landet.

Siden 1997 har Telenor vært med på å bygge ut mobil-nettet i Bangladesh gjennom Grameen Phone som de eier 51 prosent av. De har bidratt med teknologi og ledelse i startfasen. Etterhvert som de har lært opp lokale medarbeidere har de fleste nordmennene dratt hjem.

Meningen er at Telenor etterhvert skal tjene penger på mobilmarkedet i Bangladesh. Prosjektet er derfor avhengig av at de får nok kunder.

Støtte til universitetssamarbeid om mobiltelefoner

Norad og Telenor har gitt støtte til et samarbeid mellom norske og bangladeshiske forskere som har kartlagt hvordan mobiltelefoner introduseres og tas i bruk i områder hvor telefoner er utpreget mangelvare, og hvilke effekter dette har på sosiale, økonomiske og politiske relasjoner i områdene.


 
 
Banner Norad grønt 140
Bangladesh i lyd og bilde
Til Bangla-forsiden
AKTUELLE TEMA

NORSK BISTAND

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 08:18