skillePuls TV på nettskilleStemmer fra arkivetskillemobil banner 115 x 55skille_slutt
Styrk live 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Styrk Sist oppdatert 08:03
 
 
14. desember kl. 17.30

Finnes det noe som ikke skal tilgis?

Ada Sofie Austegards datter ble mishandlet og drept i Baneheia 19. mai 2000. Ada Sofie snakker ikke om tilgivelse, men aksept.

Hvert år opplever 20 000 barn at foreldrene går fra hverandre. Eli Rygg feirer jul sammen med sine to eks-menn for at barna skal få ha sine foreldre samlet.

Publisert 12.12.2003 16:37. Oppdatert 13.12.2003 11:37.

Aksept

Ada Sofie Austegard.
- Motpolen til tilgivelse er ikke hat, men det er lov å forakte, sier moren til Stine Sofie.

I 2000 ble Stine Sofie, Ada Sofie Austegards åtte år gamle datter, voldtatt og drept i Baneheia.

- Jeg ønsker ikke livet av dem som drepte Stine Sofie, men jeg kan aldri oppnå forsoning med dem. Det er selvfølgelig vondt å vite at jeg allerede til neste år kan riskere å møte Stine Sofies morder på gata, men jeg kan ikke la to onde mennesker ødelegge den lykken vi har i familien, sier Ada Sofie.

- Etter en slik opplevelse er det viktig å dyrke de gode sider. Jeg bruker dagen til å tenke positivt, for vi vet ikke hvor lenge vi har hverandre.

I Stine Sofies Stiftelse arbeider Ada Sofie for et bedre rettsvern i kriminalpolitikken og rettssystemet, og for at barns opplevelser i kriminalsaker blir tatt på alvor.


Forsoning

Eli Rygg.
- Tilgivelse er et utrolig vanskelig og veldig misbrukt ord. Det handler om forståelse,og det å forstå smerte i et annet menneskes liv.

Eli Rygg skal feire jul sammen med sine to eks-menn for at barna Lea Marie og Marcus skal få feire jul sammen; og med begge sine foreldre tl stede.

- Det er klart at denne ordningen ikke var bare enkel å komme fram til, men vi har valgt å være rause. Det er viktig å fokusere på det som har vært godt, og huske at man slutter ikke å være foreldre selv om man skilles, sier Eli.

- Man trenger ikke forstå alt hos hverandre, men vi lar det onde hvile for å oppnå en forsoning. Vi er tre gode mennesker som skal være sammen med barna våre.


Tilgivelse

Paul Leer-Salvesen.
- Tilgivelse er å se annerledes på den personen som krenket deg. Det betyr ikke å godta alt denne personen gjorde mot deg. Tilgivelse er å slutte å hate den som krenket deg.

Paul Leer-Salvesen har arbeidet som fengselsprest og skrevet bok om tilgivelse.

- Gjennom to år fulgte jeg 13 menn som satt inne for drap,og ingen av disse ventet seg tilgivelse. Det var den ytterste ensomhet.

- For noen tror jeg det er viktig å tilgi for ens egen del. Det kreves så mye krefter å leve uten å kunne tilgi. Men det er veldig viktig å få gjøre dette i eget tempo.

Det er ikke bra å bli presset av omgivelsene, og det er ikke alle som klarer å tilgi alt. Det er også forkjell på forsoning og tilgivelse. Ved forsoning møtes man og får et forhold til hverandre på ny. Ved tilgivelse er det lov å si : - Jeg tilgir deg, men ønsker å gå videre i livet uten deg.


Du møter også

Yasmin Syed er chatvert i STYRK live.
Line Wesche Sandmoe opplevde å bli påkjørt av en fyllekjører, og to av venninnene hennes døde. Hun forteller om møtet med sjåføren i ettertid.

Pater Arnfinn Haram og Birthe Lunde ved familievernkontoret på Holmlia er også blant gjestene, som kommer for å snakke om tilgivelse og forsoning, og chatgjesten denne gangen hos Yasmin Syed er psykolog og familieterapeut Lena Kristin Hole.LENKER

 
Styrk i avspiller
Chat med Yasmin
- Modige gjester!
20 SISTE STYRK LIVE
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no