skillePuls TV på nettskilleStemmer fra arkivetskillemobil banner 115 x 55skille_slutt
Styrk live 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Styrk Sist oppdatert 08:03
 
 
9. november

Livets utgang

Er det tabu å forberede sin egen død, og hva er reglene for død og begravelse? Päivikki og Jan-Torgeir Mathiesen mistet sønnen i krybbedød. Da de ville dele asken mellom hans to hjemland Norge og Finland, fikk de blankt nei. Kirsten Frønæs mistet faren da hun var 24 år, han hadde hatt kreft i to år. Møt gjester som våger å snakke om døden.

Publisert 07.11.2003 14:58. Oppdatert 24.11.2003 16:01.

Å miste sitt barn to ganger

- Det er forferdelig å miste foreldreretten over barnet sitt allerede før det er gravlagt. Vi ønsket å ta en håndfull av asken til Petter med til Finland for å strø på familiegraven der, samtidig som vi ønsket å sette ned urnen her i Bærum hvor vi bor, sier Päivikki og Jan-Torgeir.

Å spre asken for vinden er lovlig, men foreldrenes ønske ble blankt avvist. Paret ble møtt med forklaringen om at det er forbudt å dele et lik - altså også forbudt å dele asken. De fikk tilbud om å ha det døde barnet hjemme hos seg før kremasjon, men etterpå var det helt ulovlig å ha urnen stående hjemme.

- Det føles som vi mistet Petter to ganger. Først da han døde, og så da vi liksom mistet retten til å være foreldrene hans etter hans død, sier Päivikki.

Rom for sorg

- Da jeg kom på sykehuset og fikk vite at far hadde kreft, sa han til meg: Her er 400 kroner, gå ut og drikk deg full! Det syntes jeg var herlig, da var det plutselig ikke bare han det handlet om.

Kirsten Frønes (28) var 22 år da faren fikk kreft, han døde to år senere. Hun anbefaler venner å være til stede hos noen som har mistet en slektning, selv om man føler seg avvist.

- Inviter på kino eller teater, vær åpen for å snakke om det som skjer, men også om helt andre ting. Man må ikke bare snakke om sørgelige ting! Det er rådet Kirsten gir.

- Sorg er en blanding av følelser som er utrolig vanskelig å formidle. Jeg lo like mye som jeg gråt i sorgen, og visste liksom ikke helt hvor jeg hadde meg selv, sier Kirsten.

- Jeg gruet meg til å ta imot alle kondolansene ved graven. Ville jeg makte å være presentabel i en slik situasjon? Men det ble en utrolig fin opplevelse; et uttrykk for hvor mye pappa betydde for så veldig mange som også hadde behov for å sørge.

Chatgjest

Yasmins chatgjest på NRK 2 er Kristin Kolstad som har bakgrunn som sykehusprest, men nå driver sitt eget begravelsesbyrå. I tillegg får du møte Lars Erik Svanholm som opplevde at Adresseavisen stoppet annonsekampanjen til begravelsesbyrået han jobber i, utsendinger fra Norges eneste muslimske begravelsesbyrå og en sermonikonsulent for borgerlige begravelser.


 
Styrk i avspiller
Chat med Yasmin
- Modige gjester!
20 SISTE STYRK LIVE
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no