skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bush i Bagdad

Journalister om bord på presidentflyet Air Force One tar på seg skuddsikre vester før flyet lander i Bagdad. (Foto: Larry Downing/Reuters/Scanpix)
Journalister om bord på presidentflyet Air Force One tar på seg skuddsikre vester før flyet lander i Bagdad. (Foto: Larry Downing/Reuters/Scanpix)
USAs president George W. Bush kom til Bagdad rett før amerikanske og irakiske styrker iverksetter en storaksjon for å stoppe terroren i Bagdad. Mange irakere er drept i nye attentater.

Publisert 13.06.2006 16:24. Oppdatert 13.06.2006 17:18.
Over 40.000 irakiske og amerikanske soldater skal delta i aksjonen i Bagdad som begynner onsdag, ifølge en talsmann for Iraks forsvarsdepartement.

USAs president George W. Bush møtte Iraks statsminister Nouri al-Maliki i USAs ambassade i Bagdad i dag. (Foto: Paul J. Richards/AFP/Scanpix)
– Mer enn 40.000 soldater fra ulike styrker skal delta i sikkerhetsplanen, sa generalmajor Abdel Aziz Mohammed til Reuters tirsdag.

Målet med operasjonen er å styrke sikkerheten i den irakiske hovedstaden.

Bush i Bagdad

USAs president George W. Bush overraskende til Iraks hovedstad Bagdad, hvor han blant annet møtte statsminister Nouri al-Maliki.

Han skulle også snakke med amerikanske soldater i landet, ifølge Det hvite hus.

– Hyggelig å se deg, sa statsminister Maliki da han håndhilste på Bush i et av Saddam Husseins gamle palasser.
– Takk for at du mottar meg, svarte Bush.

Kilder i Det hvite hus opplyste at Bush ville oppholde seg på bakken i Irak i vel fem timer.

Stridsvogner

– Det vil bli brukt pansrede personellkjøretøyer og stridsvogner. Vi kommer til å basere oss på etterretningsinformasjon for å finne mistenkte, sa generalmajor Mohammed til Reuters om aksjonen de 40.000 soldatene skulle gjennomføre.

Det ikke satt noen tidsfrist for når aksjonen skal avsluttes, fordi det ifølge Mohammed er en strategisk plan som må gjennomføres for å oppnå ro og orden i spente områder.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki har erklært at forbedring av sikkerhetssituasjonen i Bagdad er en av hovedprioriteringene til den nye regjeringen.

Portforbud

Som et ledd i sikkerhetsplanen har det irakiske forsvarsdepartementet forlenget det nattlige portforbudet i Bagdad.

– Portforbudet vil vare fra 20.30 til klokka 6.00, sa generalmajor Mohammed tirsdag.

Tidligere startet ikke portforbudet før klokka 23.
Samtidig blir motorkjøretøyer forbudt i hovedstadens gater på fredager mellom klokka 11.00 og 15.00, når muslimer i byen deltar i fredagsbønnen.

Det blir også innført et totalforbud mot at sivile bærer våpen, opplyste den irakiske generalmajoren.

Bilbomber i Kirkuk

Mens irakiske og amerikanske styrker forsøker å bedre sikkerhetssituasjonen i hovedstaden, ble minst 18 mennesker drept i fem bilbombeangrep i oljebyen Kirkuk nord i Irak tirsdag.

Flere av de fem angrepene skal ha vært selvmordsaksjoner. Aksjonene så ut til å være samordnet, sa talsmenn for politiet i Kirkuk, som også opplyste at de fleste av de drepte var politifolk og sivile.

Angrepene kom etter at terrornettverket al-Qaidas organisasjon i Irak utnevnte en ny leder og lovet å hevne drapet på Abu Musab al-Zarqawi med nye angrep.

Kirkuk har en etnisk og religiøst svært sammensatt befolkning. Byen har til nå stort sett vært spart for blodige selvmordsangrep av typen som gjentatte ganger har rystet byer som Bagdad og Mosul.

Til sammen ble mist 32 mennesker drept i Irak tirsdag, melder AFP.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no