skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bush gjennomgår Irak-strategien

Bush og hans nære medarbeidere skal gjennomgå Irak-strategien etter at Iraks statsminister Nuri al-Maliki i forrige uke dannet en komplett regjering.

Publisert 12.06.2006 08:47. Oppdatert 12.06.2006 13:04.
Under møtene på presidentens landsted Camp David vil det også bli holdt telefonkonferanser med den irakiske regjeringen, som i dag opplyste at den vurderer å invitere utvalgte medlemmer av ulike opprørsgrupper til samtaler om en nasjonal forsoningsprosess .

Åpner for reduksjoner

George Casey på en pressekonferanse etter at det var blitt kjent at Al Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi var drept (Scanpix/Reuters)
Søndag antydet general George Casey, USAs øverste militære leder i Irak, at utnevnelsen av de siste tre ministrene i regjeringen, åpner for å redusere antallet amerikanske soldater i Irak.

Ifølge Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver, Mowaffak al-Rubaie, vil diskusjonene mandag og tirsdag dreie seg om antallet amerikanske soldater i Irak, i tillegg til finansiering og trening av irakiske soldater.

Rubaie spår at antallet amerikanske soldater kan komme til å bli redusert med en tredel innen utgangen av året. Per i dag er det rundt 150.000 amerikanske soldater i Irak.

Men tjenestemenn i Det hvite hus insisterte tidligere søndag på at det på møtet ikke kommer til å bli tatt noen beslutninger om størrelsen på den amerikanske styrken i Irak.

– Dette er ikke noe krigsråd, sier en av tjenestemennene.

Hovedfokus på møtet vil være å finne måter å hjelpe Iraks nye regjering, med blant annet å bedre strømforsyningen, bedre sikkerheten i Bagdad, og å slå ned det blodige opprøret.

Dempet forventninger

Og president Bush tonet selv ned forventningene om en snarlig tilbaketrekking fra Irak etter at AlQaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi ble drept forrige uke.

På en pressekonferanse fredag sa han at han gledet seg stort over at Zarqawi er tatt, og at han ønsker at de amerikanske soldatene trekkes tilbake så snart som mulig, men han insisterte igjen på at styrkene skal bli i Irak til irakerne kan styre sitt eget land.

Amerikanernes støtte til krigen har sunket til nye bunnrekorder. I dagene før Zarqawi ble drept, viste en ny meningsmåling at 59 prosent av amerikanerne nå mener at beslutningen om å invadere Irak var en feil.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no