skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Hundrevis av Zarqawi-rekrutter

Soldater fra den amerikanske hæren holder vakt ved de utbombede restene etter huset der Abu Musab al-Zarqawi befant seg da han ble drept sist onsdag. (Foto: Reuters/Scanpix)
Soldater fra den amerikanske hæren holder vakt ved de utbombede restene etter huset der Abu Musab al-Zarqawi befant seg da han ble drept sist onsdag. (Foto: Reuters/Scanpix)
Abu Musab al-Zarqawi skal ha rekruttert hundrevis av tilhengere som ble trent opp i Irak, før de vendte tilbake til sine hjemland. Samtidig truer al-Qaida i Irak med nye angrep.

Publisert 11.06.2006 20:40. Oppdatert 11.06.2006 20:51.
Zarqawi, som var al-Qaidas leder i Irak, ble drept i et amerikansk flyangrep i det krigsherjede landet sist uke.

Men før han døde, spilte al-Qaida-lederen en sentral rolle i rekruttering og trening av nye støttespillere for nettverket, skriver New York Times søndag.

–300 tilhengere

Avisen siterer sentrale sikkerhetskilder i Jordan som sier at Zarqawi ikke bare rekrutterte frivillige og selvmordsbombere til sin kampanje i Irak, men at han også sendte rundt 300 tilhengere til treningsleirer i Irak. Disse aktivistene ble deretter sendt hjem igjen for å vente på ordre om angrep i framtiden.

Zarqawi ble drept i et amerikansk flyangrep mot et hus i en landsby nord for Bagdad onsdag.

Amerikanske tjenestemenn sier de også har registrert at Zarqawi rekrutterte folk i andre land som fikk trening i leirene i Irak. Men de tror antallet som ble sendt hjem som sovende agenter, er betydelig mindre enn det jordanerne sier. Blant annet skal aktivister fra Egypt og Saudi-Arabia ha fått trening under Zarqawi og hans tilhengere.

– Ville utvide kampen

New York Times skriver at jordansk etterretning fulgte spesielt godt med på Zarqawi, siden han opprinnelig var jordaner. Overvåkingen ble intensivert etter terrorangrepet mot tre hoteller i Amman i desember i fjor, som kostet flere titall mennesker livet.

Jordanerne sier at Zarqawi greide å opprette transittleirer i Syria, Iran og Libya, og at han ønsket å utvide sin kamp til hele verden etter hvert som kampen i Irak ble drevet stadig mer av irakere.

Både franske og tyske myndigheter har registrert at ytterliggående muslimer fra deres land har reist for å slåss i Irak, eller at de er blitt stanset før de fikk reist.

Samtidig sier en fransk etterretningskilde at han ikke tror Zarqawis død har ført til et merkbart endret trusselbilde for Europa.

Nye trusler

Zarqawis gruppe Al-Qaida i Irak kom søndag med nye trusler. I en kunngjøring på internett sier gruppen at ledelsen har holdt et møte for å diskutere strategien videre og fornye sin støtte til al-Qaida-lederen Osama bin Laden.

– I samarbeid med andre fraksjoner i Mujahedin-rådet, planlegger vi en storstilt operasjon som vil ryste fienden, og frarøve våre fiender søvnen, skriver gruppen i erklæringen.

I uttalelsen heter det også at bin Laden, som selv utpekte Zarqawi til sin sjef i Irak, er fornøyd med innsatsen til krigerne hans i Irak.

Al-Qaida lovte etter at Zarqawi ble drept å fortsette kampen mot de amerikanskledede styrkene i Irak. Men det ble ikke sagt noe om hvem som skal etterfølge Zarqawi som sjef for al-Qaida i Irak.

(NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no