skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bekymret over drap på sivile

Iraks nye statsminister Nuri al-Maliki er bekymret over amerikanske drap på sivile irakere. Han krever ærlige svar fra amerikanerne på massakre-anklagene.

Publisert 31.05.2006 12:47. Oppdatert 31.05.2006 13:04.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- Jeg sier ikke at dette skjer med overlegg, men det er bekymringsfullt, sier han.

Nuri al-Maliki viser blant annet til drapet på 24 sivile irakere i byen Haditha i november, blant dem kvinner og små barn.

Amerikanerne har selv gransket hendelsen, og ifølge talsmenn i Washington risikerer flere av marinesoldatene som deltok å bli tiltalt for drap. Et titall marineinfanterister skal ha deltatt i det som ifølge enkelte var en ren hevnaksjon for at en av deres egne ble drept av en veibombe.

Dette bildet, fra en video laget av en irakisk journaliststudent i Haditha, viser det som skal være mennesker samlet på et likhus i byen etter at amerikanske soldater hadde drept mange mennesker. (Foto: Hammurabi Human Rights Group/ AP/ Scanpix)


Ulike forklaringer

Soldatene hevdet først at de sivile ble drept av veibomben men endret senere forklaring og sa at de ble drept under kryssild. The New York Times skriver derimot at de sivile ble drept under en flere timer lang straffeoperasjon.

Videobilder av ofrene viser en rekke lik med kulehull i hodet og brystet på byens likhus, samt raserte hus der de amerikanske soldatene angivelig skal ha gått amok.

Blant dem som har anklaget soldatene for å ha massakrert sivile irakere med overlegg i Haditha er den demokratiske kongressmannen John Murtha, som selv har en fortid som marinesoldat.

(NRK-NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no