skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Ingen tidsfrist for styrkene i Irak

Toney Blair og George W. Bush var eninge om at de ikke vil gi en tidsplan for når styrkene skal trekke seg ut av Irak. (Foto: AFP/Scanpix)
Toney Blair og George W. Bush var eninge om at de ikke vil gi en tidsplan for når styrkene skal trekke seg ut av Irak. (Foto: AFP/Scanpix)
USA og Storbritannia vil fortsatt ikke sette en tidsfrist for tilbaketrekking av soldatene sine fra Irak, sier Tony Blair og George W. Bush.

Publisert 26.05.2006 06:41.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Irene Elisabeth Rossland

USA blir i Irak så lenge det er nødvendig for å vinne, fastslår USAs president George W. Bush.

Innrømmer feil

Bush innrømmer likevel at USA har gjort feil i Irak.

– Den største feilen var Abu Ghraib. Det har vi måttet betale for lenge, sa Bush på en felles pressekonferanse med Storbritannias statsminister Tony Blair i går kveld, med henvisning til fangemishandlingen i Abu Ghraib-fengslet.
Blair og Bush møttes i Det hvite hus torsdag for å diskutere situasjonen i Irak.

Begge regjeringssjefene nekter å gi en tidsplan for når britiske og amerikanske styrker kan trekkes ut av Irak. USA har nå vel 130.000 soldater og Storbritannia 8.000 soldater i Irak.

- Plikt

– Vi blir så lenge det er nødvendig for å vinne, sa Bush.

Iraks nye statsminister Nuri al-Maliki sa tidligere i uke at de irakiske sikkerhetsstyrkene selv vil ha kontroll over situasjonen i landet innen utgangen av 2007, dersom de får nok soldater og utstyr. Men Blair, som møtte Maliki i Irak mandag, ville ikke tolke det bokstavelig.

– Den valgte regjeringen i Irak har sagt de vil vi skal bli til jobben er gjort, sa Blair, og la til at det er det internasjonale samfunns plikt å støtte den nye regjeringen i Irak.

Stabilisering

Ifølge Bush er Irak nå, med den nye regjeringen på plass, på god vei til stabilisering og nasjonal forsoning. På spørsmål om hva som var den største feilen som hadde blitt gjort i Irak, nevnte Blair den såkalte «avbaathifiseringen», det vil si den raske fjerningen at medlemmer av Saddam Husseins Baathparti fra administrasjonen, samt oppløsning av den irakiske hæren.

Det førte til sammenbrudd både i den sivile administrasjonen, og skaffet samtidig mange rekrutter til motstandsbevegelsen i Irak.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no