skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Angrep briter etter helikopterstyrt

Fire mennesker, blant dem to barn, er drept i uro etter at et britisk helikopter styrtet sør i Irak. Unge irakere kastet stein på de britiske soldatene som forsøkte å finne overlevende i helikoptervraket.

Publisert 06.05.2006 16:07. Oppdatert 06.05.2006 23:49.
Av Halvard Jakobsen

Minst fire soldater omkom da helikopteret ble truffet av en rakett, kom i brann og raste i bakken i Basra sør i Irak. Hundrevis av ungdommer samlet seg straks rundt vraket og ropte «Leve Mehdi-hæren», mens det haglet mot stein mot soldatene.

Skadde får hjelp etter urolighetene i Basra lørdag. (Foto: Reuters/Wisam Ahmad)
Det britiske forsvarsdepartementet ville ikke umiddelbart kommentere episoden, men ifølge Basra-politiets talsmann oberstløytnant Kareem al-Zaidi ble helikopteret skutt ned. Politiet innførte portforbud i Basra etter urolighetene.

Rakett-treff

– Et helikopter fra den flernasjonale styrken ble truffet av en rakett og falt ned på noen hus i sentrum av Basra, sa al-Zaidi ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Vi har lidd tap, sa major Sebastian Muntz i den flernasjonale styrken.

Ingen kunne eller ville lørdag ettermiddag bekrefte at det britiske helikopteret ble skutt ned av den såkalte Mehdi-hæren. Dette er en milits som støtter den omstridte sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr.

Moqtada al-Sadr regnes som en nøkkelperson i den islamistiske sjiaaalliansen som ligger an til å lede en ny regjering i Irak. Hans tilhengere er blitt beskyldt for å drepe menn fra den rivaliserende sunnigruppen, som før Saddam Husseins fall hadde stor makt i Irak.

Uro i Basra

I september i fjor støtte britiske styrker sammen med militante tilhengere av Mehdi-hæren etter at to sivilkledde briter havnet i hendene på en rasende folkemengde i Basra. En av soldatene måtte flykte fra et pansret kjøretøy mens klærne hans sto i brann.

Framtredende britiske offiserer har klaget over at rivaliserende sjiamuslimske grupper nærmest har full kontroll over Iraks nest største by. Basra ligger ikke langt fra Persiabukta og grensen mot det sjiamuslimske Iran.

I januar i år omkom hele mannskapet på ti, da et britisk transportfly av typen Hercules mistet en vinge og styrtet rett nord for den irakiske hovedstaden Basra. Flyet kom i brann etter at det ble truffet av beskytning fra bakken.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no