skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Parlamentsmøte utsatt

Møtet i Iraks nasjonalforsamling er utsatt til lørdag for å gi partigruppene bedre tid etter at statsminister Ibrahim Jaafari i dag overraskende antydet at han kan komme til å trekke seg.

Publisert 20.04.2006 10:33. Oppdatert 20.04.2006 14:32.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Over fire måneder etter valget har de irakiske folkevalgte ennå ikke klart å danne en regjering, men torsdag skulle de komme sammen i Bagdad for å prøve å danne regjering.

Møtet ble imidlertid utsatt til lørdag ettermiddag for å gi partigruppene bedre tid til dragkampen om sammensetning av en ny regjering.

Årsaken var at landets omstridte statsminister Ibrahim Jaafari tidligere på dagen hadde antydet at han ikke lenger vil tviholde på sin post som regjeringssjef

Strid om Jaafari

På en pressekonferanse i Bagdad onsdag holdt Ibrahim Jaafari fast på at han er Iraks statsminister og at det er utelukket at han vil trekke seg (Scanpix/AP)

Et av de største stridspunktene i regjeringsforhandlingene dreier seg om hvem skal ha statsministerposten.

Statsminister Ibrahim Jaafari har til nå insistert på å beholde jobben, til tross for at han har møtt kraftig kritikk.

– Jeg er kandidaten, alliansen valgte meg, sa Jaafari, som med et nødskrik ble valgt til statsminister i februar som kandidat for den sjiamuslimske valgalliansen United Iraqi Alliance (UIA).

I valget i desember vant UIA 128 av de 275 plassene i nasjonalforsamlingen.

Utålmodige

Jaafari er imidlertid blitt satt under sterkt press både internt i Irak og fra Vesten.

Landets kurdiske og sunniarabiske grupper har for lengst mistet tålmodigheten med Jaafari, og gjort det klart at de ikke aksepterer ham som statsminister. Motstanden mot ham har også økt blant sjiamuslimene.

De kurdiske- og sunniarabiske ledere er kritiske til at Jaafari ikke har vært i stand til å hindre de sekteriske sammenstøtene som har herjet landet siden bombeangrepet mot en viktig sunnimuslimsk moské i Samarra i februar.

Den irakiske nasjonalforsamlingen ble innsatt 16. mars, men den la raskt ned arbeidet. Nasjonalforsamlingen skulle etter planen komme sammen 17. april, men møtet ble utsatt til torsdag.

Utsettelsen skulle gi alle blokkene i nasjonalforsamlingen tid til å samles om sine kandidater, og komme til enighet om de forskjellige postene, melder NTB.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no