skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vil ha slutt på maktvakuumet

- Det er ingen tvil om at det politiske vakuumet som fins i Irak nå, ikke hjelper på sikkerhetssituasjonen, sa den britiske utenriksministern Jack Straw mandag.

Publisert 03.04.2006 12:03. Oppdatert 03.04.2006 13:02.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Parhestene Rice-Straw fikk ikke noe gjennombrudd i samtalene med Iraks statsminister. (Scanpix/AFP)

Både Straw og USAs utenriksminister Condoleezza Rice kom uventet til Bagdad søndag, og mandag holdt de en pressekonferanse sammen.

– Det er ingen tvil om at det politiske vakuumet som fins der nå, ikke hjelper på sikkerhetssituasjonen i landet, sa Straw på en pressekonferanse sammen med Rice i Bagdad mandag.

Begge framholdt at utenlandske regjeringer ikke kan bestemme hvem som skal være Iraks statsminister, men sa samtidig at omverdenen krever framdrift i den politiske situasjonen.

Straw var svært direkte om hvorfor han mener USA og Storbritannia har rett til å si noe om regjeringsforhandlingene i Irak.

– Amerikanerne har mistet over 2.000 soldater her, vi har tapt over 100. Det er over 140.000 utenlandske soldater her for å bevare freden, sa han.

– USA og Storbritannia var dem som frigjorde landet, la han til. Straw og Rice hadde i går samtaler med Iraks statsminister Ibrahim al-Jaafari, men det er ikke kjent hva som kom ut av dem. I over tre måneder har Jaafari forsøkt å stable en samlingsregjering på beina, uten å lykkes.

Britene utålmodige

Samtidig viser en meningsmåling at et klart flertall av britene vil hente landets soldater hjem fra Irak uansett hvordan situasjonen i landet måtte utvikle seg.

Motstanden mot krigen i Irak er nå høyere enn noensinne siden invasjonen våren 2003, viser en meningsmåling YouGov har utført for avisa The Daily Telegraph.

57 prosent av de spurte mener at det var galt av president George W. Bush og statsminister Tony Blair å invadere Irak, og 55 prosent krever britisk tilbaketrekning, enten øyeblikkelig eller senest innen et år.

39 prosent mener derimot at de britiske styrkene må bli værende i Irak til landets nye sikkerhetsstyrke selv er i stand til å overta.

Målingen viser videre at Blair har størst støtte blant sine egne. 54 prosent av det britiske arbeiderpartiets velgere mener at det var riktig å gå til krig, mens bare 30 prosent av de konservative velgerne er av samme oppfatning, melder NTB.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no