skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Sterk advarsel fra Allawi

Irak er allerede midt oppi en borgerkrig, og Europa og USA ikke vil slippe unna konsekvensene, advarer landets tidligere statsminister Iyad Allawi.

Publisert 19.03.2006 10:05. Oppdatert 19.03.2006 13:30.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Pessimistisk Allawi advarer Europa og USA (Scanpix)
- Vi mister gjennomsnittlig 50 eller 60 mennesker hver dag, om ikke flere. Hvis dette ikke er borgerkrig, gud vet hva som er borgerkrig, sa han i forbindelse med at det er tre år siden USAs invasjon av Irak.

Han sa også at han selv hadde advart mot et maktvakuum i landet, og at han hadde uttrykt bekymring over at USA oppløste den irakiske hæren.

Irak er langsomt på vei mot en avtale mellom grupperingene om en nasjonal samlingsregjering, men dette vil ikke være nok til å løse problemene, ifølge Allawi.

– Irak er midt i krisen. Kanskje vi ikke har nådd punktet der det ikke er noen vei tilbake, men vi er på vei. Vi befinner oss i en fryktelig sivil konflikt nå. Det hele vil ikke bare falle fra hverandre, men sekterismen vil spre seg i regionen, og selv Europa og USA vil ikke unnslippe all volden som kan utløses, advarer han.

- Som nazistene

Rumsfeld sammenlikner de irakiske opprørerne med nazistene i etterkrigs-Tyskland (Scanpix/AP
Samtidig skriver USAs forsvarsminister at hvis USA trakk seg ut av Irak nå, ville det vært det samme som om Tyskland ble overlatt til nazistene etter annen verdenskrig.

- Å vende ryggen til etterkrigsirak i dag, ville i moderne tid svare til å gi etterkrigstyskland tilbake til nazistene, hevder han i The Washington Post søndag.

Terrorister forsøker å fyre opp under de sekteriske konfliktene for å utløse borgerkrig, men må se med frykt på fremgangen i Irak de siste tre årene, skriver han.

- Terroristene ser ut til å erkjenne at de taper i Irak. Jeg mener historien vil vise at det er tilfelle, skriver Rumsfeld som sto sentralt under planleggingen av Irak-invasjonen for tre år siden.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no