skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Massivt amerikansk luftangrep i Irak

Amerikanske kampfly er satt inn i militæraksjonen nord i Irak i dag. (Foto: Den amerikanske hæren/Reuters/Scanpix)
Amerikanske kampfly er satt inn i militæraksjonen nord i Irak i dag. (Foto: Den amerikanske hæren/Reuters/Scanpix)
Den irakiske byen Samarra er rammet av det kraftigste amerikanske luftangrepet i Irak siden invasjonen i mars 2003. Målet er opprørere som støtter lederen for al-Qaida i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Publisert 16.03.2006 16:31. Oppdatert 16.03.2006 19:04.
Offensiven ble innledet torsdag morgen og er ventet å vare i flere dager. Noen timer etter at angrepet var i gang, kunngjorde de amerikanske styrkene at de hadde iverksatt det kraftigste luftangrepet i Irak siden invasjonen.

USA skal ha satt inn over 50 fly og 200 taktiske kjøretøy. 1.500 amerikanske og irakiske soldater deltar i operasjonen som tar sikte på å utradere opprørere som amerikanerne mener opererer ved byen.


Samarra ligger rundt 100 kilometer nord for Bagdad. (Grafikk: NRK)


Zarqawi

Disse opprørerne skal være allierte av Zarqawi, som er Iraks mest ettersøkte mann. Allerede torsdag kveld kunne amerikanske styrker melde at de hadde oppdaget en rekke steder som ble brukt til å oppbevare artilleri, sprengstoff og materiale for produksjon av bomber, samt militære uniformer.

Samarra ligger over 100 kilometer nord for Bagdad. Det var her opprørere i forrige måned bombet en viktig sjiamuslimsk helligdom. Angrepet utløste straks en rekke sekteriske angrep som mange fryktet ville utarte til en borgerkrig. Ifølge amerikanerne har al-Qaidas folk forskanset seg i høydedragene rundt Samarra, i et område som kalles Hamreen.

Abu Musab al-Zarqawi leder en gruppe som kaller seg «al-Qaida i landet mellom elvene», det vil si Eufrat og Tigris, de to store elvene som renner gjennom Irak. Amerikanerne og deres irakiske allierte forsøkte forgjeves å få has på Zarqawi i en storstilt offensiv mot byen Falluja i de midtre delene av Irak i 2004.

Drap

USA har tidligere iverksatt offensiver mot flere andre sunniarabiske byer, men amerikanerne har ennå ikke greid å slå ned opprøret i Irak. De siste ukene har det skjedd tre ganger så mange sekteriske drap i Bagdad som før helligdommen i Samarra ble ødelagt.

Hver dag blir nå 30 irakere drept, mens det for få uker siden ble registrert ti slike drap i hovedstaden per dag. Den amerikanske generalen Rick Lynch sa torsdag at al-Qaida og utenlandske krigere står bak mesteparten av drapene.

En fersk meningsmåling for fjernsynsselskapet CNN viste torsdag at bare 22 prosent av amerikanerne i dag tror USA vil vinne krigen i Irak. For tre år siden, da krigen brøt ut, var tallet 69 prosent.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no