skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Benekter tysk støtte til USA

Den tyske regjeringen avviser at tyske agenter i Bagdad fikk tak i en kopi av Saddam Husseins forsvarsplan og ga den til den amerikanske hæren før invasjonen i 2003.

Publisert 27.02.2006 16:56.
Det er den amerikanske avisen The New York Times som beskriver hvilken viktig rolle tysk etterretning kan ha spilt for USA.

Men en talsmann for den tyske regjeringen avviser opplysningene om at tysk etterretning skal ha gitt USA langt mer hjelp enn hva den tyske regjeringen hittil har villet innrømme.

- Feil

Spørsmålet om tysk støtte til USA ble drøftet i Forbundsdagen alt i januar. Utenriksminister Frank-Walter Steinmeier (foran) og forsvarsminister Franz Josef Jung lytter til innlegg(Scanpix/AFP)
– Rapporten er feil, sa talsmann Ulrich Wilhelm på en pressekonferanse mandag kveld, ifølge NTB.

Nyheten kan likevel føre til at det åpnes for en parlamentarisk høring i Forbundsdagen om hva slags rolle etterretningen spilte samtidig som forbundskansler Gerhard Schröder tok sterkt avstand fra krigen. Ifølge New York Times bidro tyskerne til at amerikanerne fikk et helt spesielt innblikk i hvordan den irakiske ledelsen vurderte krigen.

– Den tyske etterretningstjenesten BND, og dermed den tyske regjering, hadde ingen kjennskap til den daværende irakiske statssjefen Saddam Husseins plan for å forsvare Bagdad, sa regjeringstalsmann Wilhelm.

Han avviste også at BND skal ha hatt kunnskap om et møte mellom Saddam Hussein og Iraks militære kommandanter, et møte BND ifølge The New York Times rapporterte om til USA.

Talsmann Ulrich Wilhelm avviste å delta i det han kalte «spekulasjoner» om hvilke kilder den amerikanske storavisen kunne ha for sin reportasje.

Krever møte

De tyske kristeligdemokratene krever et raskt møte i Forbundsdagens spesielle komité for kontroll med de hemmelige tjenestene. Også fridemokratene sluttet seg til kravet om et møte.

– Hvis disse opplysningene bekreftes, vil dette selvfølgelig være en dramatisk utvikling, kommenterte FDP-representanten Max Staedler.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no