skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Dynket med smeltet plast

Rettsaken mot Saddam Hussein og sju medtiltalte ble gjenopptatt i dag. Retten fikk høre det sterkeste vitnemålet hittil om tortur og drap i en irakisk landsby.

Publisert 21.12.2005 10:22. Oppdatert 21.12.2005 16:42.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Saddam Hussein holdt seg rolig under dagens rettsforhandlinger. Foto: Scanpix/AP.
Alle de tiltalte og deres forsvarere var til stede i rettssalen da saken åpnet igjen onsdag.

Forrige gang retten kom sammen valgte Saddam Hussein å utebli, etter at han på et tidligere tidspunkt hadde bedt dommerne om å dra til helvete.

Denne gangen avbrøt Saddam ved en anledning et av vitnene og han ba om pause for å be, men for det meste satt han stille og tok notater.

Dommer Rizgar Mohammed Amin hadde innkalt fem vitner i det som kan være det siste rettsmøtet i år. Men det er mulig at retten også møtes torsdag.

Åpenhet

Det første vitnet i saken onsdag opptrådte helt åpent og sto bare noen få meter fra Saddam inne i den spesielle, innburede avdelingen som er laget for de tiltalte.

Vitnet som fortalte om overgrepene. Foto: Scanpix/Reuters.
Vitnet Ali Hassan al-Haidari fortalte rolig og sammenhengende om hvordan han og hans familie var blitt anholdt av politiet og brakt til Baath-partiets lokale hovedkvarter etter drapene på 148 mennesker i Dujail i 1982.

Han var da selv 14 år. Hans bror ble henrettet av Saddam-regimet, og utenfor kontorene til Saddams parti så han ni lik på bakken.

- Jeg gjenkjente alle, sa Haidari i retten.

Til Bagdad

Deretter fortalte han at han ble brakt til hovedkvarteret til Saddams hemmelige tjenester, der han ble vitne til grusom tortur.

Vaktene brukte elektrosjokk på fangene, og en annen metode var å smelte plastrør og la den flytende plastikken dryppe på fangenes kropp.

- De hadde sterke smerter mens plastikken stivnet på kroppen deres, mintes han. Mennene forlot cellene på to ben og kom tilbake liggende inntullet i et teppe.

Vitnemålet karakteriseres som noe av det sterkeste som er hørt i rettssalen så langt i saken. Ti vitner har fortalt sine historier om mishandling og tortur etter Dujail-massakren. Åtte av dem vitnet bak et forheng og delvis med forvrengt stemme.

Saddams halvbror

Haidari kom også med en direkte anklage mot Saddams medtiltalte halvbror, Barzan Ibrahim al-Tikriti, som tidligere var Iraks fryktede sjef for de hemmelige tjenester.

Han sa at Barzani hadde vært til stede i bygningen der torturen skjedde og ved en anledning personlig hadde sparket ham hardt mens han lå i feber.

- Jeg hadde smerter i uker på grunn av det sparket, sa vitnet.

(NTB)


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no