skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Eksplosjon på valgdagen

En kraftig eksplosjon rystet i morgentimene Bagdad, idet valget på ny nasjonalforsamling åpnet.

Publisert 15.12.2005 07:23.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Årsaken til eksplosjonen er uklar, men ifølge øyenvitner var det trolig snakk om et granatangrep mot den strengt bevoktede grønne sonen der Iraks nye makthavere og deres amerikanske allierte holder til.

Også i Ramadi vest for Bagdad ble morgenstillheten rystet av en kraftig eksplosjon torsdag, og fra Saddam Husseins hjemby Tikrit kom det melding om et rakettangrep.

Historisk valg

15 millioner stemmeberettigede irakere kan delta i torsdagens historiske valg, der det skal velges ny nasjonalforsamling for de fire neste årene.

Velgerne har hele 7.648 kandidater fra 307 partier og 19 koalisjoner å velge mellom, en tredel av dem kvinner.

Valget regnes som et nytt steg på veien mot full suverenitet for det krigsherjede landet, der amerikanske styrker har kjempet for kontrollen siden invasjonen i mars 2003.

Den sjiamuslimske alliansen UIA ventes å få flest representanter i den nye nasjonalforsamlingen, men det knyttes stor spenning til valgdeltakelsen blant sunni-araberne.

Sunniene har ledet an i den væpnede motstandskampen mot amerikanerne og deres allierte i Irak, og boikottet valget på midlertidig nasjonalforsamling i januar.

Omfattende sikkerhet

Sikkerhetstiltakene under torsdagens valg er omfattende, og rundt 150.000 irakiske soldater og politifolk vokter de biltomme gatene, godt hjulpet av nærmere 160.000 amerikanske soldater.

De amerikanske soldatene har ordre om å holde god avstand til de nærmere 7.000 valglokalene, men vil slå til om det trengs.

Av frykt for bilbomber er all biltrafikk forbudt på valgdagen, og for mange velgere innebærer dette en lang tur til fots for å få avgitt stemme.

Splittet land

Utfallet av valget vil trolig følge de etniske og religiøse skillelinjene i landet, med soleklart flertall for sjiamuslimske partier i sør, for kurdiske partier i nord og for sunni-arabiske partier i provinsene Anbar og Salahaddin der det væpnede opprøret har vært sterkest.

Størst spenning er det knyttet til utfallet i Bagdad, Nineveh og Diyala, der befolkningen er blandet.

235 av representantene i den nye nasjonalforsamlingen skal velges provinsvis, mens de 40 siste plassene skal fordeles blant småpartier etter et komplisert valgsystem.

Brannbombe i Sverige

Tusenvis av eksil-irakere deltar også i valget, og også blant dem er det strid.

I Kista nord i Stockholm kastet ukjente natt til torsdag en brannbombe mot et valglokale, men lyktes ikke med å tenne på bygningen.

– Vi har gått ut med riksalarm om brannen for å advare andre politidistrikt. Stemmegivningen i Irak-valget skal pågå i hele dag, og slike angrep kan finne sted hvor som helst i landet, sier en talsmann for svensk politi til nyhetsbyrået TT.

(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no