skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Fosforbomber mot sivile

En amerikansk soldat sier amerikanske styrker har brukt fosforbomber mot sivile, noe som har vært ulovlig siden 1980, ifølge Geneve-konvensjonen. Amerikanske militærmyndigheter avviser påstandene.

Publisert 08.11.2005 17:31. Oppdatert 09.11.2005 17:22.
Den amerikanske soldaten forteller at amerikanske styrker har brukt massive mengder bomber med hvit fosfor mot den irakiske byen Falluja.

Den offisielle italienske TV-kanalen RAI viste tirsdag en dokumentar der det blir lagt fram beviser for at USAs militære styrker i Irak har brukt fosforbomber mot sivile, skriver den britiske avisen Independent.

Et amerikansk F-16-fly patruljerer grensen mellom Tyrkia og Irak. (Foto: Scanpix / AP)


Brukt til å lyse opp

USA hevdet at fosforbombene som falt over Falluja i november i fjor kun ble brukt til å lyse opp «fiendens stillinger om natten». Men vitnesbyrdet til den amerikanske soldaten i RAIs dokumentar viser nå at den hvite fosforen ble brukt som et våpen.

– Fosfor brenner levende skapninger. Faktum er at det smelter vekk alt kjøtt ned til beinet. Jeg så de brennende kroppene til barn og kvinner. Fosfor eksploderer og danner en sky. Alle innen en omkrets på 150 meter rundt bomben dør, sier en amerikansk soldat som tjenestegjorde i Falluja i dokumentaren.

Kvinner og barn

Det amerikanske forsvaret hevdet i fjor at det ble drept 1.200 opprørere i Falluja under den store offensiven i november 2004. Men mange av disse opprørerne var sivile personer, også kvinner og barn.

Skolebarn i Falluja går hjem fra sin ødelagte skole. (Foto: Scanpix / AFP)


Bildene i RAIs dokumentar, som også ligger på TV-kanalens internettsider, viser akkurat det den tidligere amerikanske soldaten forteller om.

Flere titalls nærbilder viser innbyggere i Falluja, noen av dem mens de fremdeles ligger i sengene sine. Klærne deres er nesten intakt mens huden deres er oppløst eller omdannet til en lærlignende konsistens av fosforbombene.

Avviser påstandene

Tirsdag kveld avviste amerikanske militærmyndigheter i Irak at de har brukt fosforbomber mot sivile. De bekreftet imidlertid bruk av brannbomber av typen MK 77, som i RAI-dokumentaren blir sammenliknet med napalm.

(NTB-NRK-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no