skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA kan ha blitt advart

Italiensk etterretning kan ha advart USA mot den falske etterretningsinformasjonen som president George W. Bush brukte for å argumentere for krigen mot Irak.

Publisert 04.11.2005 07:38.
Torsdag orienterte sjefen for det italienske forsvarets etterretningstjeneste SISMI italienske parlamentarikere om et forfalsket etterretningsdossier som ga inntrykk av at Saddam Husseins Irak forsøkte å skaffe uran fra Niger.

Amerikanske soldater på patrulje i Tal Afar nord i Irak. Over 2000 av deres kolleger er drept i Irak siden USA invaderte landet i mars 2003. (Foto: AFP/Scanpix)
SISMI-sjef Nicolo Pollari avviste i en lukket høring i nasjonalforsamlingens etterretningskomité at hans organisasjon var ansvarlig for at dokumentene endte opp hos amerikanske myndigheter.

Pollari forklarte imidlertid at det var en person som tidligere samarbeidet med italiensk etterretning som pushet det falske dossieret. Denne personen skal ha blitt etterforsket av italienske forhørsdommere.

En parlamentariker fra Italias største opposisjonsparti Venstredemokratene, senator Massimo Brutti, sa at SISMI samme år som Bush i talen om rikets tilstand hevdet at Irak hadde forsøkt å skaffe uran i Niger, hadde varslet USA om at dokumentene var falske.

– Rundt den tiden fortalte SISMI at dossieret ikke stemte med sannheten, sa Brutti.

Trakk tilbake

Noe senere hersket imidlertid full forvirring. Brutti trakk tilbake sine tidligere uttalelser og sa at siden SISMI aldri hadde hatt tilgang til dossieret, kunne etterretningstjenesten heller ikke advare noen.

President i etterretningskomiteen, Enzo Bianco, ville ikke gi noen kommentar om saken før han hadde gått gjennom utskriften av SISMI-sjefens forklaring for å se om det ble sagt noe om advarsler til allierte. Bianco understreket at SISMI utfører delikate oppgaver og at nasjonalforsamlingen setter pris på jobben som gjøres.

Niger-saken blir tett fulgt i italienske medier etter at avisen La Repubblica hevdet at SISMI selv viderebrakte Niger-informasjonen til USA. Både italienske og amerikanske myndigheter har avvist dette.

La Repubblica har også antydet at statsminister Silvio Berlusconi la press på SISMI for å bidra til å styrke argumentene for en krig mot Irak. Berlusconis nærmeste rådgiver og ansvarlig for kontakten med etterretningstjenestene, Gianni Letta, avviste overfor etterretningskomiteen at regjeringen har hatt befatning med saken.

Silvio Berlusconi er nær venn av George W. Bush, men hevder nå at han var motstander av Irak-krigen. (Foto: Susan Walsh/AP/Scanpix)

Berlusconi og Irak

Berlusconi har dessuten den siste tiden hevdet at han var motstander av krigen. I et intervju med fjernsynskanalen La7 hevdet Berlusconi at han forsøkte å overtale Bush til ikke å gå til krig.

– Jeg ga intervjuet til La7 for at Al Jazeera skulle sende det og jeg kunne framstå som den jeg er: Leder av et land som med alle midler har forsøkt å hindre krig. Et land som ikke har angrepet noen og ikke er i krig. Våre soldater i Irak er ikke okkupasjonsstyrker, men fredsbevarende styrker, sa Berlusconi i et intervju med avisen Libero torsdag.

I samme intervjue kom det fram at Berlusconi frykter for sitt eget liv og terrorister planla et selvmordsangrep mot ham.

– Jeg ble utsatt for en direkte trussel. En selvmordsbomber inne på en stadion ville sprenge meg i luften, sa Berlusconi.
– Men dette handler ikke om meg, det handler om Italia. Er ikke folk bekymret? Vi står i fare for å bli utsatt for forferdelige terrorangrep, uttalte Berlusconi.

Berlusconi ga ingen flere detaljer om terrorfaren han angivelig har vært utsatt for, men de sparsomme opplysningene ble bekreftet av Italias innenriksminister.

(NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no