skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

En dag i krig

Irakiske sivile beskuer ødeleggelsene etter en bilbombe-eksplosjon i Bagdad tidligere i høst. (Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP/Scanpix)
Irakiske sivile beskuer ødeleggelsene etter en bilbombe-eksplosjon i Bagdad tidligere i høst. (Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP/Scanpix)
Eksplosjoner, veibomber, drepte sivile og angrep mot irakiske og amerikanske soldater. Dette er hverdagen i det krigsrammede Irak.

Publisert 02.11.2005 15:15. Oppdatert 02.11.2005 15:24.
En irakisk mann, såret i en bombeeksplosjon, tas hånd om av et familiemedlem på et sykehus i Bagdad. (Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters/Scanpix)
Av Benny André Johansen

Minst 26.000 sivile irakere er drept siden amerikanske styrker invaderte landet i mars 2003, ifølge forsøket på telling som blir gjort av nettstedet Iraq Body Count. Samtidig er nær 5000 irakiske militære og sikkerhetsstyrker drept, mens tallet på drepte amerikanske soldater er kommet opp i over 2020.

Selv om voldshandlingene i Irak stadig sjeldnere får sin plass i nyhetsbildet, og det først må til eksplosjoner som dreper titalls mennesker før det blir notert i vestlige medier, skjer det blodige og omfattende voldshandlinger hver eneste dag.

For å gi en oversikt over hva som skjer i Irak på en tilfeldig valgt dag: Dette er en oversikt nyhetsbyrået Reuters gir over dagens voldshendelser i Irak fram til klokka 14.45 i dag:

Irakiske sjiamuslimer skuler mot en amerikansk soldat i byen Mosul. (Foto: Cris Bouroncle/AFP/Scanpix)

Blodig i Bagdad

- Nord i Bagdad ble politisjefen i byen Ninevah beskutt av væpnede menn i dag. To av hans livvakter ble såret, men politisjefen kom fysisk uskadet fra hendelsen.

- Sør i Bagdad ble en politimann drept og fem andre såret da patruljen deres ble angrepet, opplyser politiet.

- I den sørøstlige delen av byen ble fem irakiske soldater drept og fire såret da en veibombe eksploderte nær patruljen deres i dag.

En amerikansk soldat sikrer stedet der en bilbombe gikk av i Kirkuk i dag. (Foto: Marwan Ibrahim/AFP/Scanpix)
- Fem sivile ble drept og flere såret da en veibombe eksploderte ved et kjøretøy i utkanten av Bagdad, opplyser politiet og amerikanske militære.

- Fem sivile ble såret da en bombe eksploderte på et grønnsaksmarked i Doura-distriktet sør for Bagdad.

- En politimann ble såret da væpnede menn angrep en irakisk politipatrulje i de vestlige delene av Bagdad.

Omfattende voldshandlinger

Også andre steder i Irak er mennesker blitt drept og såret i ulike angrep i dag:

- I Ramadi ble to amerikanske soldater drept da en veibombe eksploderte nær kjøretøyet deres i dag.

- Mannskapet på to amerikanske soldater ble drept da helikopteret deres styrtet i Ramadi. Årsaken til styrten er ikke kjent.

En amerikansk militærlege forsøke å hjelpe en skadet irakisk sikkerhetsvakt nord for Bagdad. (Foto: Cris Bouroncle/AFP/Scanpix)
- I Falluja ble en irakisk soldat drept og fire andre såret da en veibombe eksploderte nær patruljen de gikk i. To sivile ble drept i skytingen etter eksplosjonen.

- I det vestlige Irak, nær grensa til Syria, gjennomførte amerikanske styrker omfattende flyangrep mot tre hus USA mener huser Al Qaida-medlemmer. USA hevder en terrorleder de mistenker for å smugle krigere fra Syria inn i Irak ble drept i angrepet. Totalt seks opprørere skal være drept i angrepet, ifølge de amerikanske styrkene.

- I en elv nær Khasim sør for Bagdad fant politiet i dag levningene av et ledende byrådsmedlem i Khasim. Han ble bortført for tre dager siden, og ble funnet drept i dag.

- - -

PS: I det nettredaksjonen avsluttet arbeidet med denne artikkelen, ved 15.15-tiden, kom det inn nok en melding fra Irak: Sykehuskilder opplyser at minst sju mennesker er drept og 15 andre såret i en eksplosjon nær en moské i byen Musayyib.

En irakisk gutt fotografert i byen Mosul nord for Bagdad. (Foto: Cris Bouroncle/AFP/Scanpix)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no