skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Firmaer bestakk Saddam

Tusenvis av selskaper og enkeltpersoner verden over var innblandet i svindel i tilknytning til FNs olje-for-mat-program i Irak. Milliardbeløp ble utbetalt i bestikkelser og smøring, viser en fersk FN-rapport.

Publisert 27.10.2005 18:15. Oppdatert 27.10.2005 18:46.
Saddam Husseins regime fikk milliarder i bestikkelser. (Arkivfoto)
Ifølge rapporten, som er utarbeidet av USAs tidligere sentralbanksjef Paul Volcker og ble lagt fram torsdag, styrte Iraks daværende diktator Saddam Hussein selv den enorme pengestrømmen. Regnet i norske penger var det snakk om godt og vel 82 milliarder kroner.

Les hele rapporten her
FN: Granskingskomiteens hjemmeside
FN: Olje for mat-granskingen

Svenske Volvo var ett av over 2.000 selskaper som var innblandet, heter det i rapporten. Volcker sier det nå er opp til FN å bevise at organisasjonen mener alvor med sitt snakk om behov for indre reformer, ved å ta opp olje-for-mat-skandalen på hovedforsamlingen i 2006.

Russland

– Russland hadde flere selskaper som var innblandet i denne virksomheten enn noe annet land. På den neste plassen fulgte Frankrike, skrev den amerikanske avisen New York Times etter å ha snakket med tre ikke navngitte medlemmer av Volckers granskingskommisjon.

Olje-for-mat-programmet ble opprettet av FNs sikkerhetsråd i 1996, mens Irak var rammet av internasjonale straffetiltak etter den første Golfkrigen fem år tidligere. Hensikten var å la irakerne eksportere begrensede mengder råolje.

Inntektene fra denne oljeeksporten skulle brukes til å skaffe landet mat, medisiner og andre varer sivilbefolkningen trengte. Men FNs folk i Irak mistet etter hvert kontrollen over programmet, som deretter ble rammet av omfattende korrupsjon.

Sevan

I en tidligere rapport ble blant andre sjefen for FN-kontoret som skulle styre olje-for-mat-programmet, Benon V. Sevan, anklaget for å være korrupt. Sevan benekter disse anklagene på det sterkeste.

I den nye rapporten heter det at Saddam-regimet tjente beløp tilsvarende over 11,5 milliarder kroner på ulovlig oljeeksport til Jordan og Tyrkia. Denne eksporten skjedde i strid med internasjonale pålegg og avtaler, og var i virkeligheten ren smugling, mener Volcker.

Volcker-kommisjonen har anbefalt at FN oppretter et eget tilsynsorgan som skal holde oppsikt med driften av verdensorganisasjonen og revidere dens regnskaper. Den går også inn for at generalsekretærens stab styrkes med en administrasjonssjef.

(NTB-Reuters-AFP)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no