skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Tre tiltalt etter olje-for-mat skandalen

USA har tiltalt en mann fra Texas og to sveitsiske statsborgere i den såkalte olje-for-mat skandalen i Irak.

Publisert 22.10.2005 08:14.
Oscar Wyatt er tidligere styreformann i oljeselskapet Coastal Corporations, og ble pågrepet i sitt hjem i Houston i Texas fredag.

Mohammed Saidji og Catalina del Socorro Miguel Fuentes er begge sveitsiske statsborgere, og vil nå bli begjært utlevert til USA.

– Wyatt, Miguel og Saidji skaffet seg olje under FNs olje-for-mat program, ved å betale millioner av dollar i hemmelige bestikkelser til Saddam Husseins regime i Irak, heter det i tiltalen.

Wyatt skal ha samarbeidet med de to sveitserne gjennom to Kypros-registrerte selskap, og Miguel og Saidji benyttet i tillegg et sveitsisk konsulentselskap som også er omfattet av tiltalen.

For å skjule bestikkelsene ble pengene overført til en jordansk bankkonto som det irakiske regime kontrollerte, heter det i tiltalen.

Tre andre forretningsmenn ble pågrepet i den samme saken i april, i forbindelse med uregelmessighetene knyttet til FN-programmet der Irak fikk lov til å selge olje mot å bruke inntektene på humanitære formål.

Om Wyatt, Miguel og Saidji blir funnet skyldig etter tiltalen, risikerer de opptil t2 års fengsel samt bøter på 6,5 millioner kroner hver.

De tre selskapene deres risikerer samtidig å måtte ut med 13 millioner kroner hver, og risikerer også å måtte betale erstatning til Iraks nye makthavere.

(NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no