skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Blair på vei ut av blodig Irak

Tony Blair vil ikke fastsette noen dato for når de britiske styrkene skal trekkes ut av Irak, men er trolig ute innen mai, til tross for at irakerne er langt fra å ha kontroll i eget land. Søndag ble nok en blodig søndag i landets historie.

Publisert 25.09.2005 19:48.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Mens diskusjonen gikk varm i britisk søndagspresse om når statsminister Tony Blair egentlig har tenkt å trekke de britiske soldatene ut av Irak, telte irakerne sin døde.

Minst 33 drepte og mange sårede var dagens status søndag ettermiddag etter en rekke angrep gjennom natten og dagen.

Tilbaketrekking i mai

Det er avisa The Observer som avslører at britene vil starte tilbaketrekking fra Irak i mai neste år. De detaljerte planene blir offentliggjort neste måned, ifølge avisa. Tony Blair ville ikke bekrefte opplysningene.

– En strategi for å trekke seg ut avhenger av at jobben blir gjort, sa Blair til BBC søndag.

Men forsvarsminister John Reid har antydet at irakiske styrker kan begynne å overta for britene allerede i begynnelsen av neste år, og at britiske styrker da gradvis kan trekke seg ut.

Blair sa også at han ikke hadde forutsett hvor innbitt partene i Midtøsten ville være på å forstyrre den politiske prosessen.

Blodig søndag

Søndag ble 13 medlemmer av politiets elitestyrke drept i et selvmordsangrep i Bagdad. Dette var det alvorligste i en rekke angrep som ble gjennomført i Irak søndag.

Irakisk politi sier at det var en bilbombe som gikk av, og at den var rettet mot politipatruljen som reiste på en hovedvei øst for Bagdad. Ti politimenn ble skadd i angrepet.

Senere søndag ble seks irakiske sivile drept og 19 andre såret da en bilbombe eksploderte i byen Musayyib sør for Bagdad, opplyser politiet.

Øst i Bagdad støtte amerikanske styrker sammen med styrker som støtter den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr natt til søndag. Politiet opplyser at åtte menn fra al-Sadrs milits ble drept, mens fem ble skadd i kampene.

Sør i hovedstaden ble fire drept og 48 skadd da en selvmordsbomber på sykkel utløste en bombe på et overfylt grønnsakmarked.

Kort tid til folkeavstemning

I Vest-Bagdad ranet bevæpnede menn en pansret kolonne fra det irakiske Finansdepartementet. To vakter ble drept og ni skadd og ranerne kom seg unna med 5,5 millioner kroner i kontanter.

Det er bare tre uker til det skal holdes folkeavstemning om den nye grunnloven i Irak. Den politiske prosessen forstyrres imidlertid av de mange voldshandlingene.

Enkelte kommentatorer nøler ikke med å kalle situasjonen i Irak en borgerkrig. Det har også vært en økning i urolighetene både i de sentrale delene av landet og i Basra i sør, der sjiamilitsen kjemper mot de britiske styrkene.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no