skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Anklager om massiv korrupsjon i Irak

Hazim al-Shaalan, som ble utpekt som forsvarsminister i Iraks USA-støttede overgangsregjering, kan bli tiltalt for korrupsjon i milliardklassen.

Publisert 20.09.2005 07:20. Oppdatert 20.09.2005 07:31.
Korrupsjonsjegere har slått fast at enorme pengebeløp forsvant fra det irakiske forsvarsbudsjettet mens Hazim Shaalan satt ved roret.

– Shaalan og hans departement var ansvarlige for det som kan ha vært verdens største ran. Vi anslår at mellom 8 og 15 milliarder kroner forsvant, sier Radhi al-Radhi som leder den irakiske integritetskomiteen.

Blant eksemplene som avdekkes er kjøpet av helikoptre for hele 1,5 milliarder kroner fra Polen, som viste seg å være velbrukte og lite egnet til formålet.

Tidligere forsvarsminister Hazim al-Shaalan. Foto: Chris Helgren, Reuters

Kjøpte kopier

Det ble også kjøpt store mengder amerikanske maskingevær for 23.000 kroner stykket, men våpnene som ble levert var billige egyptiske kopier verdt en drøy tusenlapp.

Kommisjonen overlot for to måneder siden sin nedslående rapport til landets høyesterett, men venter fortsatt på at det blir reist tiltale og utstedt arrestordre på Shaalan.

Shaalan antas nå å leve i Jordan.

Han var forsvarsminister i Iyad Allawis overgangsregjering, og hevder selv at den amerikanske okkupasjonsmakten i Bagdad godkjente alle transaksjoner.

En rekke ledende tjenestemenn i det irakiske forsvarsdepartementet, alle utnevnt av den amerikanske okkupantmakten, er for lengst sparket.

Finnerlønn

Blant dem er departementets tidligere innkjøpssjef Ziad Cattan, som vendte hjem til Irak bare to dager før USA invaderte landet i mars 2003.

Cattan anklages for å ha tatt 10 prosent i «finnerlønn» av hver eneste kontrakt som ble inngått, og har nå gått under jorda.

Britene var blant de første til å advare om milliardene som ble sølt bort i det irakiske forsvarsdepartementet, men slet med å få amerikanerne til å ta affære.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no