skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Powell beklager våpentale i FN

USAs tidligere utenriksminister Colin Powell kaller talen han holdt i FNs sikkerhetsråd om Iraks masse-ødeleggelsesvåpen en skamplett på rullebladet sitt.

Publisert 09.09.2005 09:51. Oppdatert 09.09.2005 10:29.
SE OGSÅ:
ALT OM:
I talen Powell holdt i februar 2003 argumenterte han for at det var nødvendig å gå til krig mot Irak for å styrte den irakiske diktatoren Saddam Husseins regime.

Som utenriksminister la Powell fram det han presenterte som en rekke bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Med i presentasjonen for Sikkerhetsrådet var blant annet satellittbilder av det Powell hevdet var mobile laboratorier for produksjon av biologiske våpen.

Colin Powell la frem det som skulle være bevis for irakiske masseødeleggelsesvåpen i FN 5. februar 2003 (Foto: Elise Amendola/ AP/ Scanpix)

Ingen våpen

USA finkjemmet Irak etter at Saddams regime falt, uten å finne spor av masseødeleggelsesvåpen.

- Den (talen) er en skamplett på rullebladet mitt, sier Powell i et intervju med TV-kanalen ABC.

- Jeg var den som presenterte dette til verden på vegne av USA, og dette vil alltid være en del av mitt rulleblad. Det var smertefullt. Og det er fortsatt smertefullt, sier Powell.

Powell tilbrakte fem dager i hovedkvarteret til etterretningstjenesten CIA foran talen, men mange av etterretningsrapportene han gjennomgikk viste seg å inneholde alvorlige feil.

Ett av de angivelige bevisene på irakiske masseødeleggelsesvåpen var dette bildet, bl.a. skal vise utstyr for rensing etter bruk av kjemiske eller biologiske våpen. (Arkivfoto: USAs utenriksdepartement/ AP/ Scanpix)

- Forferdelig

Det føles forferdelig å ha blitt feilinformert, sier Powell. Han legger imidlertid ikke skylden på den daværende CIA-sjefen George Tenet:

- Tenet satt ikke der i fem dager sammen med meg og ga meg gal informasjon. Han trodde informasjonen som ble gitt meg var korrekt, sier den tidligere utenriksministeren og generalen.

Men ifølge Powell visste flere personer i etterretningstjenesten at flere av kildene i rapportene ikke var troverdige, uten at han ble informert om det.

Ikke fremtredende personer

- Dette er ikke fremtredende personer, men dette er personer som var klar over at noen av disse kildene ikke burde regnes som troverdige. Jeg ble enormt skuffet, sier Colin Powell til fjernsynsstasjonen.

Han sier videre at han aldri har sett bevis for en sammenheng mellom Irak og terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Les mer om Colin Powell på ABC News' internettsider

(NRK-NTB-AFP)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no