skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ber sunnimuslimene bestemme seg

Det var store demonstrasjoner mot grunnlovsforslaget i byen Kirkut i dag. (Foto: Scanpix/AFP)
Det var store demonstrasjoner mot grunnlovsforslaget i byen Kirkut i dag. (Foto: Scanpix/AFP)
Sunnimuslimene i Irak må bestemme seg om de vil støtte det gjeldende grunnlovsforslaget eller ikke, for nå kommer det ikke flere tilbud, sier ledere i den dominerende sjiablokken i Irak.

Publisert 26.08.2005 18:25.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Irakiske ledere fortsatte fredag diskusjonene rundt forslaget til ny grunnlov, og flere av forhandlerne i prosessen sier forslaget vil bli lagt fram i en folkeavstemning i oktober selv om sunniene avviser det.

Ifølge sjiapolitikere nekter sunnimuslimer i Irak å godta den nye grunnloven ettersom de ikke ønsker et føderalt Irak der kurdere og sjiaer får kontroll over oljerike områder i nord og sør, men gjerne vil la Saddam Husseins gamle parti Baath igjen bli en maktfaktor.

– I dag har vi nådd en grense vi ikke kommer til å flytte, sier Jawad Maliki, nestleder i statsminister Ibrahim Jaafaris sjiaparti Dawa.

– I vårt siste tilbud går vi inn for å legge alt til rette for føderalisme og gjøre det så vanskelig som mulig å gjenopprette Baath-partiet. Vi ønsker også å fortsette rettsforfølgelsen av lederne i partiet, fremholder Maliki.

Demonstrasjoner

Sunnimuslimene i Irak har truet med full borgerkrig hvis det gjeldende grunnlovsforslaget blir innført som det er, det vil si at Irak blir gjort til føderal stat.

Fredag demonstrerte flere tusen irakere til støtte for Iraks styrtede leder Saddam Hussein i den nordlige byen Baquba. Demonstrantene fordømmer planene om å gjøre Irak til føderasjon og beskylder sjiaene i regjeringen for å la seg diktere av Iran og USA.

– Vi avviser den amerikanske og iranske grunnloven. Nei til en grunnlov som deler opp Irak, ropte demonstrantene.

Sunnimuslimene har fått en viktig støttespiller i den sjiamuslimske imamen Moqtada al-Sadr, som mener føderalisme ikke er et alternativ i Irak så lenge landet er okkupert av USA. I byer over hele Irak demonstrerte flere titusen av Sadrs tilhengere fredag mot å dele Irak opp i delstater.

Press

Den mektige sjiablokken er under vesentlig press fra amerikanske myndigheter om å inngå et kompromiss med sunniene, og USA har blant annet poengtert at antallet amerikanske soldater i Irak de neste månedene avhenger av sunnienes reaksjon til den nye grunnloven.

– Amerikanerne er svært irritert over at sjiaene ikke blir enige om dette, sier en ikke navngitt irakisk tjenestemann til Times fredag.

President George W. Bush skal personlig har ringt sjialeder Abdul Aziz al-Hakim for å be om fortgang i arbeidet med grunnloven.

– De ønsker at sunniene skal få innfridd krav slik at de støtter loven, fremholder den anonyme tjenestemannen.
Lederen av den irakiske nasjonalforsamlingen, Hajim al-Hassani, sier han håper på en enighet om grunnloven i forsamlingen fredag. Flere tidsfrister har imidlertid allerede kommet og gått uten at partene er nærmere en enighet.

– Hvis vi ikke kan komme til enighet, vil grunnloven bli lagt fram for det irakiske folk som den er 15. oktober, sier Hassani.

(NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no