skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Briter tiltales for krigsforbrytelser

Tre britiske soldater vil bli stilt for krigsrett, tiltalt for å ha mishandlet fanger i Irak så grovt at det regnes som en krigsforbrytelse, opplyste den britiske regjeringen i går.

Publisert 20.07.2005 07:08.
En av soldatene, korporal Donald Payne, kommer også til å bli tiltalt for drap, ifølge en talskvinne for den britiske regjeringsadvokaten Lord Goldsmith.

De tre er blant 11 britiske soldater som blir tiltalt for en rekke punkter i to forskjellige saker som dreier seg om fangemishandling i tiden etter den amerikanskledede invasjonen i mars 2003.

Den britiske øverstkommanderende ba i februar det irakiske folk om unnskyldning for mishandlingen, som ligner en rekke saker som har dukket opp om amerikanske soldater som mishandler irakiske fanger.

Straffedomstolen

Selv om de blir tiltalt i henhold til loven om Den internasjonale straffedomstolen (ICC), stilles de for krigsrett i Storbritannia, og ikke i Haag.

Soldatene er de første britiske soldatene som stilles for retten i henhold til denne loven. De stilles for retten i Storbritannia fordi ICC bare tar saken når hjemlandet til de tiltalte ikke vil eller kan føre saken.

I USA har det allerede vært en rekke saker mot soldater som er tiltalt for mishandling av fanger.

To saker

Den ene saken som tiltalen gjelder, var mishandling som fant sted i september 2003 mot fanger i den irakiske byen Basra, ifølge riksadvokaten.

Payne fra Lancashire-regimentet tiltales for drap på fangen Baha Daoud Salim Mousa, i tillegg til umenneskelig behandling av andre fanger.Videre tiltales to andre soldater, korporal Wayne Crowcroft og menig Darren Fallon, for umenneskelig behandling av fanger som ble skadd på grunn av gjentatte tilfeller av mishandling.

Fire andre soldater tiltales for mindre alvorlige punkter i den samme saken.

I den andre saken må fire soldater stille i retten tiltalt for drap på den irakiske sivile Ahmed Kareem i mai 2003.

De fire skal ha arrestert fire menn som var mistenkt for plyndring, blant dem Kareem. Soldatene sparket og slo de fire før de ble tvunget til å hoppe ut i en kanal. Kareem, som ikke kunne svømme, druknet.

(NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no