skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Benekter valg av Zarqawis stedfortreder

Abu Musab al-Zarqawis gruppe i Irak benekter å ha valgt en stedfortreder for sin leder, som skal ha blitt såret tidligere i uka.

Publisert 26.05.2005 11:57.
Abu Musab al Zarqawi. (Arkivfoto: AP/Scanpix)
Nyheten om Zarqawis stedfortreder ble først lagt ut på nettsiden til al-Qaida-organisasjonen i landet med de to elver, ett av navnene som den etterlyste jordanerens gruppe benytter.

I kunngjøringen het det at Zarqawis nære medarbeider Abu Hafs al-Qarni inntil videre ville overta ledelsen, men en drøy time senere kom det kontrabeskjed i form av en ny kunngjøring på samme nettside.

– Vi avviser påstanden om utnevnelsen av Abu Hafs eller andre, lød budskapet.

– Blødde kraftig

Amerikanske talsmenn har vært forsiktige i sine kommentarer til meldingen om at Zarqawi ble såret i kamper nær al-Qaim i det vestlige Irak, også etter at legen som angivelig gjenkjente og behandlet jordaneren sto fram.

– Han blødde kraftig og mennene som fulgte ham skilte seg ut fra dem som vanligvis følger ofrene vi får inn, sa legen til den britiske avisen The Independent.

– Jeg behandlet skadene og ba om at han ble liggende til observasjon. Da jeg ba om å få navnet hans, ble han svært nervøs og hissig, forteller legen.

Kort tid etter forlot den sårede mannen og hans voktere sykehuset, uten å etterlate spor.

Varsomme

Amerikansk etterretning er varsomme med å opphøye Zarqawi til «leder» for opprøret, selv om de har utlovet 160 millioner kroner i dusør for ham.

– Vi må konkludere med at Zarqawi er mer en myte enn en mann, konstaterte en amerikansk etterretningsagent alt i oktober.

To måneder senere medga USAs forsvarssjef Richard Myers at Zarqawi ikke var det største problemet de amerikanske styrkene i Irak sto overfor.

– Den største trusselen er tidligere medlemmer av Baath-partiet, den irakiske etterretningen, Republikanergarden og gamle ledere i Saddam Husseins regime, sa general Myers.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no