skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Minst 22 drept av bomber

Minst 22 mennesker ble drept i ulike selvmordsaksjoner i Irak søndag. Problemene med å få på plass en politisk ledelse kan være en av årsakene til opptrappingen av voldshandlingene i Irak.

Publisert 24.04.2005 20:08.
En av bombene gikk av i byen TIkrit. (Foto: AP)

Minst 15 mennesker ble drept da to bomber eksploderte ved en sjiamuslimsk moské i Bagdad søndag, opplyser irakisk politi. 57 personer ble såret i eksplosjonene på et marked ved moskeen Ahl al-Beit.

Markedet var fullt av folk da angrepet skjedde, og øyenvitner fortalte at mange ambulanser raskt ble sendt til stedet. Ahl al-Beit-moskeen ligger i Shoola-distriktet i den nordlige delen av den irakiske hovedstaden.

Først eksploderte en bombe som var plassert i veikanten, deretter utløste en selvmordsaksjonist en bombe i bilen han satt i. Bomben rammet mennesker som hadde stimlet sammen etter det første smellet. Det samme skjedde tidligere på dagen i byen Tikrit. Der ble minst sju mennesker drept.
Jabouri

Den sunnimuslimske parlamentarikeren Mishan Jabouri kom uskadd fra et angrep søndag, da en selvmordsbomber angrep bilkortesjen hans nord for Bagdad. Jabouri har sagt at han ønsker å være de irakiske sunniopprørernes talsmann i nasjonalforsamlingen i Bagdad.

Søndagens episoder fant sted i et Irak preget av sterk indre uro. Sunnimuslimene, som lenge dominerte landets politiske liv, er satt på sidelinjen etter at valgene i januar endte med seier for sjiamuslimene og kurderne.

Iraks nye regjering og dens amerikanske allierte har anklaget terrornettverket al-Qaida for å stå bak en rekke angrep mot sjiamuslimske mål. Hensikten med disse angrepene skal være å utløse borgerkrig i Irak.

Ny regjering

Den langvarige prosessen med å få dannet en ny regjering i det krigsherjede Irak kan være en av årsakene til voldsopptrappingen den siste tiden.

Etter en relativt rolig periode i kjølvannet av det historiske valget i Irak 30. januar, har antallet dødelige angrep igjen steget kraftig. Regjeringen skulle vært presentert før helgen, men kunngjøringen er igjen utsatt.

Den nye regjeringen kan bli presentert innen mandag, ifølge en sentral tjenestemann med god kjennskap til forhandlingene. Likevel er det fortsatt uklart om partene vil makte å rydde alle hindre av veien denne gangen.

I mellomtiden rammes Irak daglig av nye grusomme angrep. I helgen ble over 20 mennesker drept i nye selvmordsangrep ulike steder i landet. Bare i løpet av den siste uken er langt over 100 irakere og utlendinger blitt drept.

– Mer vold

Minst sju mennesker ble drept og 26 såret da to bilbomber eksploderte på området til en politiskole i Saddam Husseins hjemby Tikrit 15 mil nord for Bagdad søndag. En selvmordsangriper kjørte inn i bygningskomplekset og sprengte kjøretøyet sitt i lufta midt blant en gruppe politifolk, ifølge øyenvitner.

Da politi og forbipasserende kom til for å hjelpe dem som ble rammet av eksplosjonen, kjørte nok en selvmordsangriper bilen sin inn på det samme området og utløste sprengladningen i bilen.

– Det blir definitivt mer vold, sier en amerikansk tjenestemann i Bagdad, som ber om ikke å bli navngitt.

– Jeg har en sterk følelse av at det politiske spillerommet som ble skapt gjennom det vellykkede valget har dabbet av, sier tjenestemannen til avisen The Washington Post. Den langvarige politiske tautrekkingen «har gitt opprørerne nytt håp», legger han til.

Lørdag ble 15 mennesker drept og minst 44 såret i flere angrep i Irak. Blant annet mistet ni irakiske soldater livet og 20 ble såret da en selvmordsbomber blåste kjøretøyet sitt i lufta i Abu Ghraib vest for Bagdad.

(NTB/Reuters/AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no