skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Militæraksjon for å få gisler ut av by

Irakiske og amerikanske soldater rykket lørdag kveld inn i den irakiske byen Madaen i et forsøk på å befri sjiamuslimer som er tatt som gisler.

Publisert 16.04.2005 20:45. Oppdatert 16.04.2005 21:54.
Irakiske myndigheter ga tidligere på dagen opp forsøket på å forhandle fram en fredelig løsning med de sunniarabiske opprørerne som siden fredag kveld har truet med å drepe opptil 80 sjiamuslimske gisler.

- Byen kontrolleres nå av irakiske og multinasjonale styrker. De gjennomsøker områder hvor det er mistanke om at gislene kan være, sa den irakiske ministeren Kassim Daoud til TV-stasjonen Al-Arabiya lørdag kveld.

Gisseltakerne krever at alle sjiamuslimer forlater byen, hvis ikke vil de drepe gislene. Ifølge kilder i Bagdad er opptil 60 personer tatt til fange, men lokale kilder hevder at det er så mange som 80. Gislene skal ha blitt tatt med til to skoler og en moske.

Allerede natt til lørdag, like etter opprørerne tok over byen ved hjelp av maskingeværer og granater, begynte folk å forlate byen.

- Væpnede menn kjører rundt med høyttalere og krever at alle sjiaer forlater byen, sier kaptein Haitham Mohammed i den irakiske hæren. Han er en av dem som selv rømte fra byen natt til lørdag.

- De har tatt mer enn 80 mennesker, blant dem kvinner og barn, til fange, og de truer med å drepe dem hvis ikke alle sjiaer orlater byen, sier Mohammed.

En høytstående politikilde i Bagdad sier at antallet gisler kan være lavere enn 60, og at bortføringene bare er siste runde i en kidnappingsbølge som er gått fram og tilbake mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer i Madaen. Konflikten mellom folkegruppene er blitt enda verre etter valget 30. januar, et valg som mange sunnimuslimer boikottet og som endte med seier til sjiamuslimene.

Hovedveien som går nær Madaen er beryktet for all kidnapping som skjer der. Området er også del av det såkalte Dødstriangelet der væpnede grupper gjennomfører angrep, attentater og terrorhandlinger.

(ntb)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no