skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Har rosemalt situasjonen i Irak

Massemediene driver selvsensur i sine rapporter fra Irak, av frykt for reaksjoner på grusomme bilder og detaljer om drap og tortur, viser en undersøkelse blant journalister verden over.

Publisert 07.04.2005 06:35.
Mange journalister og redaktører velger å bruke de «snilleste» bildene og utelater eller toner ned detaljer om grusomhetene som finner sted i Irak, viser undersøkelsen som er utført ved American University i Washington.

210 journalister og redaktører verden over ble intervjuet anonymt om sin befatning med Irak-dekningen, resultatet av undersøkelsen forelå i forrige måned, skriver nyhetsbyrået UPI.

Tilbakeholdne

73 av journalistene som deltok var selv i Irak under og etter USAs invasjon, halvparten av dem innrullerte sammen med de amerikanske styrkene under hele eller deler av oppholdet.

Drøyt 80 prosent av journalistene skrev eller rapporterte primært for et amerikansk publikum, men det går ikke fram av undersøkelsen hvem de jobbet for.

Mange av de amerikanske journalistene medgir å ha vært svært tilbakeholdne med å vise bilder av drepte landsmenn i og uten uniform, og generelt forsiktige med å sende hjem brutale bilder eller beskrivelser av krigens grusomheter.

Rosemalte mindre

Journalister fra europeiske land og Midtøsten så mindre grunn til å rosemale forholdene i Irak, går det fram av undersøkelsen som ble ledet av journalistikk-professoren Jane Hall.

Hall ble overrasket over hvor fritt journalistene egentlig sto til selv å avgjøre hvor grensene gikk, og konstaterer at selvsensuren til tider var stor.

11 av de 73 journalistene som befant seg i Irak fortale at de mer enn én gang opplevde at hjemmeredaksjonen fordreide sakene de sendte hjem.


Sivile lidelser

Flere av journalistene medgir at de til tider forskjønnet sine saker, for å gjøre dem mer i tråd med Bush-administrasjonens versjon av hendelsene.

Andre medgir å ha tonet ned de sivile irakernes lidelser.
– Den virkelige skaden krigen påførte sivilbefolkningen, ble gjennomgående utelatt, sier en av journalistene.

Michael Hoyt i Columbia Journalism Review, et tidsskrift som overvåker amerikanske medier, frykter at journalistenes selvsensur kan ha gått på bekostning av sannheten.

– Vi må presentere krig for hva det er. Fatter vi demokratiske beslutninger må vi også vite hva som egentlig skjer – hvordan kulene blir benyttet og hva soldatene står overfor, sier Hoyt til UPI.

(NTB)



Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no