skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Italia likevel ikke ut av Irak

Italia kommer ikke til å starte en tilbaketrekking av sine soldater i Irak i september uten samtykke fra USA og Storbritannia, sa statsminister Silvio Berlusconi i dag.

Publisert 16.03.2005 19:32. Oppdatert 16.03.2005 19:43.
Det var i TV-showet Porta a Porta i går Berlusconi sa at Italia vil trekke ut soldatene - "i samråd med våre allierte," la han til ( Scanpix/Reuters)

Regjeringssjefen kunngjorde i et TV-show tirsdag overraskende at Italia vil starte en tilbaketrekking i høst, men så onsdag ut til å trekke uttalelsen i tvil.

- Dersom det ikke er mulig, er det ikke mulig. Alt må skje i forståelse med de allierte. Vi kommer til å gjøre alt på en samlet måte, sa Berlusconi til journalister da han fikk spørsmål om hvorvidt Italia vil gjennomføre tilbaketrekkingen dersom USA og Storbritannia motsetter seg tiltaket.

Bagatelliserte

Tidligere i dag bagatelliserte USAs president George W. Bush den italienske beslutningen om å trekke soldater ut av Irak.

Han sa at han hadde mottatt forsikringer fra Berlusconi om at det ikke er noen endringer i Italias Irak-politikk.

Italia har en styrke på 3.000 i Irak, og bare USA, Storbritannia og Sør-Korea har flere soldater i det krigsherjede landet.

Italia har også vært en av USAs mest trofaste støttespillere i Irak, til tross for omfattende motstand mot Irak-engasjementet blant landets innbyggere.

Men kravet om en italiensk kursendring har økt etter at etterretningsagenten Nicola Calipari ble drept av amerikanske soldater etter å ha bidratt til å befri et italiensk gissel i Irak nylig.

Nederland, Polen og Ukraina har varslet at de kommer til å trekke sine soldater ut av Irak i løpet av året, og Bulgaria kan komme til å gjøre det samme.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no