skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Iraks folkevalgte uenige

Den nye irakiske nasjonalforsamlingen holdt sitt første møte onsdag uten å bli enige om et presidentskap som kan utnevne en ny statsminister.

Publisert 16.03.2005 10:38. Oppdatert 16.03.2005 19:56.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Det var første gang de 275 representantene kom sammen siden valget for seks uker siden, og det har i mellomtiden vært intense regjeringsforhandlinger mellom sjiamuslimer og kurdere, som gikk seirende ut av valget 30. januar.

Men før Irak får ny regjering, må to tredeler av de folkevalgte bli enige om en president og to visepresidenter i nasjonalforsamlingen, og det ble ikke valgt noe presidentskap onsdag.

Den sjiamuslimske islamske allianse fikk 140 av de 275 plassene i nasjonalforsamlingen ved valget i januar, og den kurdiske partiblokken fikk 75 mandater.
Den midlertidige statsministeren Iyad Allawi taler under åpningen. (Foto: Scanpix / AFP)

Talsmenn for de politiske partiene sa etter møtet onsdag at en regjering trolig vil være klar i løpet av noen dager.

Møtt av «salutt»

Nasjonalforsamlingen kom sammen til sitt historiske møte i Saddam Husseins gamle forsamlingssenter, to år etter at den amerikanskledede invasjonen styrtet hans regime. Det er første gang på et halvt århundre at irakerne har en folkevalgt forsamling.

Politiet hadde sperret av hele området rundt den såkalte grønne sonen i Beirut, men væpnede motstandere av de nye makthaverne klarte likevel å skyte noen skuddsalver inn i bebyggelsen der møtet skulle holdes.

Det klirret i vindusglass, og belysningen blinket noen øyeblikk, da de nyvalgte parlamentarikere møttes for første gang for å stake ut Iraks fremtid.

Den nye nasjonalforsamlingen. (Foto: APTN)


Flere drepte

Nasjonalforsamlingens første møte la ingen demper på voldsbølgen som har preget Irak de siste to årene, og minst fem irakiske soldater ble drept og 12 andre såret i et angrep mot en amerikansk kontrollpost ved den irakiske byen Baquba onsdag morgen.

(NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no