skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Playboy: Uday skulle styrte Saddam

Saddam Husseins eldste sønn Uday skal ha planlagt å styrte faren, kort tid før de amerikanske styrkene rykket inn i Bagdad våren 2003.

Publisert 03.03.2005 13:42. Oppdatert 03.03.2005 13:46.
– Iraks historie må skrives om, skriver den tidligere CNN-journalisten Peter Arnett i en artikkel i neste måneds Playboy Magazine.

En råtass

Uday Hussein ble drept av amerikanske soldater i 2003. (FotO: Scanpix / Reuters)
Uday Hussein, som selv var kjent som en playboy og en brutal og fryktet råtass, hadde støtte fra farens fedayeen-milits til sin kupp-plan.

Arnett siterer blant annet et brev fra fedayeen-militsens militære øverstkommanderende, general Maki Humudat, datert 26. mars 2003, knappe to uker før de amerikanske soldatene rykket inn i Bagdad.

I brevet sverger generalen troskap til en ny irakisk regjering, under ledelse av Uday Hussein.

Skyggeregjering

Peter Arnett fikk sparken i NBC etter å ha sagt at USAs krigsplan var feilslått i et intervju på irakisk tv. (Foto: Scanpix / NBC)
– I henhold til dine instruksjoner og ordrer om å danne en ny regjering under ledelse av deg, har vi informert alle høytstående offiserer i Saddams fedayeen om ditt ønske om å gi dem poster i din regjering, heter det i brevet fra Humudat til Uday Hussein.

Peter Arnett fra CNN til NBC til Daily Mirror

Ifølge Arnett planla Saddams 39 år gamle sønn å kunngjøre maktovertakelsen samme dag som han mottok brevet, men måtte skrinlegge planen etter at amerikanske fly hadde bombet fjernsynsstasjonen hans i Bagdad.

Ifølge Arnett hadde Uday alt satt sammen en skyggeregjering i utkanten av Bagdad, kamuflert som landets olympiske komité og finansiert av lugubre avtaler om oljehandel.

Ønsket skifte

– Dette har til nå ikke vært kjent, men Uday Hussein var en av de ivrigste tilhengerne av et regimeskifte i Irak, skriver Arnett som har arbeidet i 18 måneder med saken og hatt tilgang til diktator-sønnens indre sirkel av venner og medarbeidere.

Uday Hussein skal i det stille ha kritisert faren for de strenge internasjonale sanksjonene mot Irak, og over en periode på ti år ha bygd opp sin egen militære og politiske maktbase med tanke på å overta makten.

Egen avis

Foruten å kontrollere landets mest populære fjernsynsstasjon hadde han også sin egen avis, og håvet inn milliarder gjennom mer eller mindre lovlig forretningsvirksomhet. (NTB-AFP)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no