skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

50 soldater kan bli tiltalt

Nesten 50 britiske soldater kan bli tiltalt for drap, vold og andre forbrytelser i Irak, skriver The Sunday Telegraph.

Publisert 27.02.2005 08:27. Oppdatert 27.02.2005 10:20.
SE OGSÅ:
Ved to tilfeller skal britiske soldater ha forårsaket at sivile irakere druknet, går det fram av hemmelige dokumenter avisa har fått tilgang til.

I tillegg kan for første gang kan en soldat i spesialstyrken SAS bli tiltalt for drap på en sivil iraker, går det videre fram av dokumentene. I underkant av 50 andre britiske soldater skal også være under etterforskning for alt fra drap til skyteepisoder og trafikkulykker.

Omfattende gransking

Avsløringene i Sunday Telegraph viser at antallet soldater som kan bli tiltalt, er nesten tre ganger høyere enn det forsvarsdepartementet til nå har opplyst. Departementet har foreløpig ikke villet kommentere de nye opplysningene om antallet britiske soldater som er mistenkt for forbrytelser i Irak.

Forsvarssjef Mike Jackson kunngjorde fredag at det vil bli satt i verk en omfattende gransking av beskyldningene om overgrep.

Jacksons kunngjøring kom etter at tre britiske soldater ble dømt for mishandling av sivile irakere fredag. Soldatene ble avskjediget fra hæren og idømt fengselsstraff etter å ha slått og ydmyket irakiske fanger ved blant annet å ha tatt bilder av dem.

Avslører detaljer

Ett av de hemmelige dokumentene Sunday Telegraph har fått tilgang til, avslører detaljer om hvordan en SAS-soldat skal ha skutt en sivil iraker i Basra 1. januar i fjor. Det går også fram av dokumentet at soldatens overordnede mener man ikke bør reise tiltale mot soldaten ettersom dette kan ødelegge kampånden. Han mener også soldaten ikke har begått noen straffbar handling.

Det samme dokumentet omtaler også hvordan en 16 år gammel gutt som ble arrestert av tre britiske soldater i mai 2003, skal ha blitt druknet. To offiserer og en soldat skal i en lignende hendelse også ha vært ansvarlig for at en gjeter druknet.

(NTB)


 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no