skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Irak-krig styrker terrortrussel

Islamske ekstremister som leder an i opprøret mot amerikanske styrker i Irak, utgjør en stadig farligere internasjonal terrortrussel, mener CIA.

Publisert 17.02.2005 06:17.
I sin første tale som ny sjef for CIA beskrev Porter Goss onsdag de irakiske opprørerne som en sunnimuslimsk bevegelse som henter sin inspirasjon fra Osama bin Laden og har som fremste mål å angripe amerikanere.

– Irak-krigen er ikke årsaken til ekstremisme, men den er blitt en sak som tjener til å inspirere ekstremistene, sa Goss under en høring i Senatets etterretningskomité, der han også sa det bare er et spørsmål om tid før terrorister får tak i atomvåpen.

Han sa at krigerne som overlever, vil ha langt mer erfaring når de forlater Irak, og vil være enda mer fokusert på urban terrorisme. De vil utgjøre en stor reserve som kan brukes til å bygge internasjonale terrorceller i Saudi-Arabia, Jordan og andre land, sa han videre.

President George W. Bush viste til angivelig støtte som Saddam Hussein skulle ha gitt til internasjonal terrorisme som en av begrunnelsene for krigen. Men en undersøkelseskommisjon kom i fjor fram til at det aldri var samarbeid mellom al-Qaida og Irak mens Saddam styrte.

Motstanderne av krigen sier at krigen tar oppmerksomhet og krefter bort fra den globale krigen mot terror som ble erklært etter terrorangrepene 11. september 2001. De tolker Goss’ utsagn som en indikasjon på at han lytter mer til CIAs analytikere enn til Det hvite hus.

(NTB-Reuters-DPA)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no