skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Svarene fra Bagdad

Spørsmål til Odd Karsten Tveit har strømmet inn til redaksjonen, spørsmål om krigen, om sunni- og sjiamuslimer, om utryggheten i Irak, om å ta parti. NRKs Midtøsten-korrespondent svarer via satellitt direkte fra Bagdad.

Publisert 01.02.2005 12:04. Oppdatert 01.02.2005 13:31.
Les svarene fra Odd Karsten Tveit her

Er du ikke redd for bomber og granater? var naturlig nok et av spørsmålene til Odd Karsten Tveit i risikofylte omgivelser i Bagdad.

Lav profil

Han svarer at han heldigvis ikke har opplevd bombene på nært hold, men at han, og alle andre korrespondenter, holder en lav profil ute i byen og tar fornuftige forholdsregler.

Andre frykter full borgerkrig når valgresultatet er klart og det sunni-muslimske mindretallet mister makten.

Men Tveit har troen på at sjiamuslimene, som etter alle solemerker har fått flertall i nasjonalforsamlingen, forstår hvor viktig det er å innlemme alle grupper i den politiske prosessen når arbeidet med ny grunnlov starter.

En myte

NRKs korrespondent avliver myten om at mesterparten av Irak er kaos. Det er forholdsvis fredelige forhold i det sørlige Irak, der sjiamuslimene dominerer. I de kurdisk-styrte områdene i Nord-Irak er det også forholdsvis rolig.

Men i det såkalte sunnimuslimske triangelet vest og nord for Bagdad er et mer eller mindre kaos. Det er her geriljagrupper gjennomfører de fleste av sine dødelige angrep.

En av spørsmålsstillerne er bekymret for at mengden av informasjon fører til at vi fjerner oss fra virkeligheten. Er det fare for at strømmen av bilder, lyd og tekst fra krigen, uroen og valget i Irak fører til at vi mister interessen for det som skjer?

Kunnskap om hva som skjer

Odd Karsten Tveit tror at mye og variert informasjon om utviklingen i Irak gjør at den som er interessert, kan danne seg en personlig mening om hvorvidt det som skjer, er rett eller galt.

- Selvsagt kan man bli overmett av informasjon, men det et et luksusproblem, svarer han. Hvis vi bare hadde fått en brøkdel av informasjonen som nå kommer, ville vi rett og slett ikke vite hva som foregår i Irak.

Leserne som sendte inn spørsmål, har heller ikke lagt to fingre imellom hvis de har noe å utsette på NRKs dekning. Og andre sparer ikke på rosen.
Få med deg alle spørsmålene og svarene:

Les svarene fra Odd Karsten Tveit her

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no