skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Irakerne får ros

FN-sjef Kofi Annan roser irakere som har våget å stemme ved valget i dag, og USAs president George W. Bush kaller valget en suksess.

Publisert 30.01.2005 22:38.
Annan roser irakere som har våget å stemme ved valget i dag, og EUs sjef for utenrikssaker, Javier Solana, sier valget er et viktig steg fremover.

En irakisk kvinne venter på å få avgi stemme ved valget. (Foto: AP/Scanpix)

USAs president George W. Bush sier at valget har vært en stor suksess. Men han påpeker også at Irak har et langt stykke igjen på veien mot demokrati.

Petersen gleder seg

Utenriksminister Jan Petersen gleder seg over rapportene om høy valgdeltakelse i Irak, og gratulerer irakerne med det historiske valget.

– Dersom rapportene om valgdeltakelsen stemmer, er det et gledelig bevis på at irakerne trosser den spente sikkerhetssituasjonen og tar grep om sin egen framtid.
Samtidig er det problematisk at valgdeltakelsen er høyere i kurdiske og sjiamuslimske områder enn i den sunnimuslimske delen av Irak, sier Petersen til NTB.

Mens valgdeltakelsen var høy i de sjiamuslimske og kurdiske delene av landet, var situasjonen i de urolige sunnimuslimske provinsene, der hver fjerde iraker bor, en helt annen.

Sunnimuslimske ledere hadde på forhånd oppfordret til boikott, og militante grupper truet med å drepe alle som deltok i valget. I flere byer var det derfor ingen åpne valglokaler, og frykten er til stede for at sunnimuslimene vil bli underrepresentert i Iraks nye regjering.

– Sunnimuslimene har bidratt til egen marginalisering ved å boikotte valget. Vi får håpe at den nye regjeringen likevel sørger for å innlemme sunnier i styret, sier Petersen.
Norge har bidratt økonomisk til valget i Irak, og Petersen mener det var rett å ikke vente med å avholde valget i påvente av en tryggere sikkerhetssituasjon.

– Det var ikke noe alternativ å vente, selv om sikkerhetssituasjonen nok vil være vanskelig også etter valget, sier utenriksministeren til NTB.

Minst 37 mennesker er drept under ulike selvmordsangrep i dag, nærmere hundre er skadet. Det endelige valgresultatet er ventet om 7-10 dager.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no