skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Plan for å trekke seg ut av Irak

USA og Storbritannia er i all stillhet blitt enige om en plan for militær tilbaketrekking fra Irak.

Publisert 28.01.2005 14:34. Oppdatert 28.01.2005 14:52.
Halvmilitært irakisk politi skal ta over etter de amerikanske og britiske soldatene, skriver London-avisen The Guardian.

Ifølge planen skal det bygges opp et politikorps med 150.000 tjenestemenn som skal opptre mer pågående enn dagens irakiske sikkerhetsstyrker. Disse styrkene blir ifølge den britiske rikskringkastingen BBC betraktes som håpløst utilstrekkelige.

Amerikanske soldater bygger en piggtrådsperring i Irak. (Foto: Erik de Castro, SCANPIX/REUTERS)
Politikorpset skal ifølge The Guardian gradvis erstatte de amerikanske og amerikanskallierte soldatene som nå er stasjonert i Irak. Det er foreløpig ikke satt opp noen tidsplan for denne prosessen.

Vil ut

Dette skyldes delvis frykt for at en slik plan kan oppmuntre de irakiske opprørerne til nye aksjoner. Men det skyldes også at britene har det mer travelt med å komme seg ut av Irak enn amerikanerne, het det videre i Guardian-artikkelen.

Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon og hans amerikanske kollega Donald Rumsfeld skal ha blitt enige om planen under en samtale sist mandag. Planen bygger på anbefalinger fra den pensjonerte amerikanske generalen Gary Luck.

Luck har sagt at med dagens utvikling kan det ta flere år før Iraks politistyrker er i stand til å overta hovedansvaret for sikkerheten i landet. Amerikanerne og britene ønsker på sin side å komme seg ut av Irak så snart som mulig.

To år

Men USAs forsvarsdepartement Pentagon varslet tidligere denne uken at det regner med å beholde opp til 150.000 amerikanske soldater i Irak i minst to år framover.

Amerikansk soldat utenfor moské i Bagdad. Foto: Akram Saleh, Reuters
Britene opplyste torsdag at de sender 220 nye soldater for å ta over etter nederlenderne som trekker seg ut i mars.

Samtidig sier USAs president George W. Bush at de amerikanske troppene kan trekkes ut raskere, hvis Iraks nye ledere ber om det.

Irakerne skal søndag gå til urnene for å velge ny nasjonalforsamling, og nasjonalforsamlingen skal i sin tur utpeke ny regjering.

I et intervju med avisen The New York Times torsdag sa Bush at Iraks nye ledere nok vil ønske å beholde amerikanerne i Irak en god stund til. Men amerikanerne vil da få status som "hjelpere, ikke okkupanter", framholdt presidenten.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no