skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Irak-valg må revurderes

Iraks midlertidige president Ghazi al-Yawar bad i dag FN vurdere om valget på nasjonalforsamling bør utsettes på grunn av alle voldshandlingene. Valgdatoen er 30. januar.

Publisert 04.01.2005 14:18.

Skepsisen til hvorvidt valget kan gjennomføres på en rettferdig måte, har vært utbredt. Og nå har også landets midlertidige president begynt å tvile.

Tør ikke stemme

Frykten er at de omfattende bombeangrepene, drapene og væpnede overfallene skal skremme velgerne til å holde seg hjemme på valgdagen.

Iraks midlertidige president Ghazi al-Yawar. (Foto: T.al-Sudani)
- Som uavhengig og representativ organisasjon er FN nærmest til å ta ansvaret med å vurdere om det er mulig å avholde valg 30. januar eller ikke, sa president Ghazi al-Yawar til nyhetsbyrået Reuters i dag.

Den midlertidige regjeringen til statsminister Iyad Allawi og hans allierte, USA, har gjentatte ganger insistert på at valget må holdes som planlagt.

Mislykket

Men al-Yawar er redd for at valget vil bli ansett som mislykket hvis voldshandlinger og opprør gjør at folk ikke våger seg ut for å stemme.

Den amerikansk-ledede okkupasjonsstyrken har langt fra kontroll over hele Irak. Blant annet må alle vestlige militære og sivile ha tung eskorte for å bevege seg fra by til by.

De aller fleste journalistene sitter barrikadert i den såkalte grønne sonen i Bagdad og kan ikke bevege seg fritt rundt i landet. Det vil heller ikke valgobservatører være i stand til.

(NRK-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no