skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Har sittet ett år i fengsel

Mandag er det ett år siden Saddam Hussein ble plukket opp av en jordhule ved hjembyen Tikrit, skjeggete og åpenbart i sjokk over å bli pågrepet.

Publisert 12.12.2004 18:46.
Diktatoren som styrte Irak i 33 år, er i mellomtiden nesten blitt glemt i flommen av nyheter om bomber og granater fra Irak.

Saddam Hussein ble tatt til fange i Tikrit 13. desember i fjor. (Arkivfoto)
Saddam blir holdt i forvaring av amerikanske myndigheter et sted i Irak, der det er få utenforstående som har hatt noen kontakt med ham.

Han tilbringer tiden med å stelle planter, lese Koranen og skrive dikt, ifølge Iraks menneskerettsminister Bakhtiar Amine.

Benekter sultestreik

En irakisk advokat opplyste søndag at Saddam Hussein hadde innledet sultestreik sammen med andre ledere fra hans regime.

– Vi har pålitelig informasjon om at Saddam Hussein og elleve andre fanger startet en sultestreik fredag i protest mot dårlig behandling, opplyste Badiaa Aref Ezzat, advokaten til Iraks tidligere visestatsminister Tariq Aziz.

Opplysningene ble senere benektet av en amerikansk militærtalsmann

– Saddam Hussein er i god form og fortsetter med sine normale rutiner, noe som omfatter å innta måltider, sa oberstløytnant Barry Johnson.

Røde Kors har fått besøke Saddam i fengselet, og han skal ha fått legebehandling for en øyelidelse, prostata og brokk, ifølge ubekreftede opplysninger. Røde Kors har ikke kommentert opplysningene om sultestreik og sier at den tidligere presidenten er i forholdsvis god form.

Saddam Hussein filmet i rettssalen i juli i år. (Arkivfoto: CBS/EBU)


Rettssak i januar

Saddam Hussein kom tilbake i søkelyset i juli, da han viste noe av sin gamle kampvilje under i et forberedende rettsmøte, der han ble konfrontert med likvideringen av kurdere i siste halvdel av 1980-årene.
Selve rettssaken mot Iraks tidligere diktator åpner først etter det planlagte valget i januar, ifølge irakiske myndigheter.

– Det er ikke så lenge til, men det vil ikke skje før etter valget i januar, sier transportminister Louei Hatim Sultan al-Aris.

Irakiske myndigheter har tidligere antydet at rettssaken mot eksdiktatoren kunne bli innledet allerede før valget 30. januar.

Hussein er fanget, men kampene raser for fullt i Irak. (Arkivfoto: Reuters/Scanpix)
Hele 21 dommere har forbereder saken mot den tidligere presidenten, som må svare for en rekke påstander om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Intet savn

Saddam hadde sin maktbase i byen Tikrit, der de fleste av hans gamle tilhengere enten har forlatt Baath-partiet han ledet, eller sluttet seg til mer religiøse islamske grupper.

I Tikrit har det vært forholdsvis rolig det siste året. Motstanden mot den amerikanske okkupasjonsmakten og det midlertidige regimet i Bagdad har vært konsentrert i byer som Falluja og Ramadi.

Men både opprørere og motstandskjempere har distansert seg fra den gamle diktatoren.

– Selv opprørerne var tilfreds da han ble pågrepet, fordi de ikke lenger kunne anklages for å kjempe for Saddam, sier Irak-eksperten Joost Hiltermann fra International Crisis Group.

Forverring

For det irakiske folk har situasjonen bare gått fra vondt til verre siden Saddam ble styrtet.
Antall irakiske barn som er akutt underernært, er nesten doblet siden invasjonen i mars i fjor, hevder FNs barnefond (UNICEF). Åtte av ti barn under fem år lider nå av kronisk diaré og proteinmangel, viser den siste rapporten fra FN-organisasjonen.

– Dette betyr at hundretusenvis av barn i dag lider under de alvorlige konsekvensene av diaré og underernæring, sa UNICEFs leder Carol Bellamy søndag.

Ifølge UNICEF skyldes 70 prosent av alle barnedødsfall i Irak diaré. Manglende tilgang til rent vann er en av de viktigste årsakene til den eksplosive økningen i barnediaré. Irakiske myndigheter avviser imidlertid tallene fra FN.

(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no