skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- 500 milits drept i Falluja

Bare bilder fra USAs invasjonshær er tilgjengelige fra Falluja foreløpig. Dette er tatt i dag. (Foto:  Sersjant Agostini)
Bare bilder fra USAs invasjonshær er tilgjengelige fra Falluja foreløpig. Dette er tatt i dag. (Foto: Sersjant Agostini)
En talsmann for USAs angrepsstyrker i Irak anslår at mer enn 500 militssoldater er drept i kampene i Falluja. USA hevder nå å ha kontroll over militsens hovedkvarter.

Publisert 11.11.2004 15:39. Oppdatert 11.11.2004 16:07.
Av Eva Stabell

- Vi kontrollerer nå opprørernes hovedkvarter i Jolan-distriktet i Falluja, sa en offiser i USAs Irak-styrker ved 16-tiden i ettermiddag.

- Vi lar irakiske soldater ta seg av sensitive oppgaver som å rydde moskeene for opprørere, sa kaptein Robert Bodisch til Reuters sent i ettermiddag.

Amerikanske spesialstyrker støttet av kamphelikoptere, stridsvogner og bombefly har kjempet et regelrett slag for å vriste Falluja ut av hendene på sunnimuslimske militante grupper i nesten en uke. Også et par tusen irakiske soldater har deltatt.

Ingen vet

Det er ingen hjelpearbeidere eller journalister i Falluja som kan bekrefte tallene. Mange frykter at tallet på drepte sivile også vil vise seg å være høyt.

Ifølge innbyggerne henger stanken av lik som råtner over byen. Strøm- og vannforsyningen har vært stengt i fem dager.

Falluja har vært fullstendig forseglet for andre enn militærstyrkene den siste uka.

Mange sivile har flyktet til utkanten av byen, men har ikke kunnet ta seg ut, og har ikke kunnet få medisinsk behandling så lenge de har vært innenfor sperrene de amerikanske soldatene har satt opp.

Det går rykter om at Falluja skal ha blitt en spøkelsesby. De av innbyggerne som har hatt mulighet til å flykte, har gjort det. Det samme har trolig militsledere og overlevende militssoldater.

"Mange, mange"

Ifølge general Richard Myers, som er øverstkommanderende over invasjonsstyrkene i Irak, er mange militssoldater også tatt til fange.

- Kampene har vært harde. Og det har vært mange opprørere - mange, mange opprørere - hundrevis av opprørere som enten er blitt drept eller tatt til fange hittil i kampene, sa Myers til TV-stasjonen ABC tidligere i dag.

Hvor mange amerikanske og irakiske soldater som er blitt drept, er uklart. "Rundt et dusin" ble nevnt for to dager siden, men det er trolig flere nå, ettersom de hardeste kampene har pågått de siste dagene.

To amerikanske Cobra-helikoptere ble skutt ned i nærheten av Falluja, sa en talsmann for USAs hær til arabiske TV-stasjoner i dag. Det er ikke kjent hvor mange som omkom, eller når det skjedde.

I flere andre områder av Irak har irakiske militssoldater og tilhengere av eks-president Saddam Hussein startet opptøyer og gått til angrep på politistasjoner og andre mål, i protest mot Falluja-angrepet.

(NRK-Reuters/AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no