skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Amerikanerne har lagt lokk på dekningen av hva som skjer i Falluja. Dette er et av de få bildene som er sluppet gjennom fra kamphandlingene i byen. (Foto: Reuters/Scanpix)
Amerikanerne har lagt lokk på dekningen av hva som skjer i Falluja. Dette er et av de få bildene som er sluppet gjennom fra kamphandlingene i byen. (Foto: Reuters/Scanpix)

- En humanitær katastrofe

Kampene i Falluja har skapt en humanitær katastrofe. Uskyldige sivile dør fordi medisinsk hjelp ikke når fram, sier hjelpearbeidere i Irak.

Publisert 10.11.2004 17:27. Oppdatert 10.11.2004 20:22.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Benny André Johansen

- Fra et humanitært synspunkt er det en katastrofe. Det er ikke noen annen måte å beskrive det på, sier Firdoos al-Ubadi i Irak Røde Halvmåne til nyhetsbyrået Reuters i ettermiddag.

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Jonas Gahr Støre, deler al-Ubadis bekymring.

- Det er grunn til å frykte store sivile tap. Dette er krigføring i by, og i urban krigføring er det nesten umulig å skille mellom militære og sivile mål, sier han til NRK. Røde Kors er ikke inne i Falluja nå, men har sammen med Irak Røde Halvmåne kolonner av hjelp til flyktninger fra byen.

En to år gammel gutt i Falluja får legebehandling etter at huset han var i ble ødelagt i et bombeangrep før det amerikanske angrepet. (Foto: Reuters/Scanpix)

Sivile ofre

Irak Røde Halvmånes representant Firdoos Al-Ubadi viser til flere eksempler der uskyldige sivile er døde fordi de ikke har fått legehjelp i byen, blant dem en gravid kvinne og hennes ufødte barn og en liten gutt som ikke fikk legehjelp etter å ha blitt bitt av en slange.

Også en rekke sivile er drept og skadet som en direkte følge av krigshandlingene, men det nøyaktige tallet er ukjent. En ni år gammel gutt døde i dag etter å ha blitt truffet av granatsplinter. Han blødde i hjel, etter at hans foreldre ikke klarte å få ham til sykehus på grunn av de harde kampene. Gutten ble begravet i familiens hage, fordi det var for farlig for familien å bevege seg utendørs.

Også en mor og hennes tre døtre er drept på grunn av kampene. De omkom da en bombe traff huset deres, sier naboer som klarte å flykte fra kampsonen.

Fanget i krigssonen

Hjelpeorganisasjonenes største bekymring gjelder de mellom 50.000 og 100.000 sivile som fortsatt befinner seg i den krigsrammede byen. Deres skjebne er uviss, og de kan ikke nås av hjelpesendinger fordi de amerikanske og irakiske styrkene har lagt en jernring rundt byen for å hindre mulige opprørere i å flykte eller ta seg inn i byen.

En såret mann skjærer grimaser under legebehandling i Falluja før det amerikanske angrepet. (Foto: Reuters/Scanpix)
Nattlig portforbud, bombing, skyting og gatekamper gjør at sivilbefolkningen er fanget i sine hjem, uten å få nødvendige tilførsler av vann, mat, medisiner og elektrisitet.

Samtidig er situasjonen vanskelig også for de som har flyktet fra krigsområdene og befinner seg i landsbyer i nærheten av Falluja. Rundt 2200 familier har flyktet fra Falluja de siste dagene. De kjemper for å overleve uten tilstrekkelig mat, vann og medisiner i byer og landsbyer nær den krigsherjede byen, sier al-Ubadi.

Gir ikke tillatelse

Røde Halvmåne har leger og hjelpepersonell i beredskap for å gå inn i Falluja, men trenger godkjennelse fra de amerikanske styrkene før dette kan la seg gjøre.

- Vi har bedt om tillatelse fra de amerikanske styrkene til å gå inn i byen og hjelpe befolkningen, men vi har ikke fått svar. Sivilbefolkningen i byen har ikke medisiner, ikke vann, ikke elektrisitet. De trenger vår hjelp, sier Firdoos al-Ubadi.

Den amerikanske hæren vil ikke kommentere saken overfor Reuters. Den sier at dens første prioritet er å slå ned opprørerne.

Harde kamper

Rundt 10.000 amerikanske soldater og 2000 irakiske soldater kjemper for å ta kontrollen over Falluja, 50 kilometer vest for Bagdad.

De amerikanske styrkene har lagt lokk på formidlingen av informasjon fra krigssonen, og derfor er det vanskelig å anslå hvor mange sivile som er drept i de mange bombeangrepene og i de harde gatekampene i sentrum av byen.

I kveld er det også meldt at amerikanske fly har bombet en moské i byen. Militærledelsen i USA hevder opprørere hadde forskanset seg i moskeen, og sier de ikke hadde noe annet alternativ enn å bombe den. Det er ikke kjent hvor mange som ble drept i angrepet.

Røde halvmåne yter hjelp til to kvinner som har tatt seg ut av Falluja. (Foto: AFP/Scanpix)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no